Илиян Василев: Пригответе се като данъкоплатци да пиете една огромна студена вода

0
Защото следващите въпроси са към одиторите на ББР
Защото следващите въпроси са към одиторите на ББР Снимка: Фейсбук

Нека се опитам да дам своите пет цента по темата министър Петков и големи кредитополучатели в ББР. Той няма много какво да направи на кредитополучателите. Те са получили парите, проблемът вече е за ББР.

Къде са проблемите? Най-вероятно в обезпеченията. Ако са верни предположенията че са изкуствено завишени и не са претеглени откъм риск, нещата могат да зазвучат дори по-зле отколкото в КТБ. Много, много по-зле, защото в КТБ имаше супер активи Виваком, Петрол, Дунарит.

Не е сложно само от една сделка с покупката на акциите на ПИБ за 145 милиона лева, ББР загуби почти 100 милиона лева. От една сделка!?!?

Ако новото ръководство на банката прави преглед на активите, съгласно новия счетоводен стандарт IFRS 9 за оценка на риска за превръщането на един кредит в лош и банката може да се "светне", както направиха в КТБ.

Забележете няма значение че кредитите са обслужвани, ако се прецени че е куха схема. Примерно схемата банката е дала пари на лицето Х за да купи активът Y и обезпечението е самия актив Y. В конкретния случай /цитирам много близко конкретен кредит на ББР/ стойността на обезпечението не е пазарно определено и сега е много по-малко поради непазарни обстоятелства /фалит на компанията с този актив/. При това положение ББР е в правото си да поиска допълнително обезпечение, което поради характера на схемата - кредитополучателя не може да осигури и едни 30 милиона лева отново светват.

Ако получателя на кредита е офшорна фирма - забравете.

Тук се сещам за гуверньора на БНБ, който вчера се опита да се намеси, без да съзнава че той и надзорника на БНБ са част от проблема.

Предполагам че при преоценка на активите и обезпеченията ще настъпят значителни промени във финансовите резултати.

Предполагам че ББР ще загуби огромни пари, защото по-голяма част от кредитите не са подкрепени от сигурни приходи.

Препоръчвам да използват някоя от големите четири, и по специално КПМГ, които бяха накиснати за КТБ от две от другите големи. Дано не са им и одитори.

Но банката не е в силна позиция защото ако притисне кредиторите може да загуби много пари. Ако пък не ги притисне пак може да загуби, защото така или иначе една част от тях са нарочно създадени и без проблем ще бъдат фалирани.

Защото следващите въпроси са към одиторите на ББР?

Изобщо се пригответе като данъкоплатци да пиете една огромна студена вода.

За баницата и този който я дал.

Илиан Василев, Фейсбук

 <>

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари