Икономист: Цената на газа пак ще скочи през зимата

0
Кузман Илиев: Не е устойчиво текущите разходи да се финансират с дълг
Кузман Илиев: Не е устойчиво текущите разходи да се финансират с дълг

Кузман Илиев: Не е устойчиво текущите разходи да се финансират с дълг 

"Цената на газа е ниска, защото газохранилищата се запълниха, но това се случи на високи ценови равнища. Когато сега започваме да черпим от тях, миксът ще се оскъпява през зимата. Излишъкът в бюджета ще бъде стопен много бързо. Цената на енергоресурсите ще продължи да е относително висока". Това заяви икономистът Кузман Илиев за "Твоят ден" по NOVA

По думите му Китай спира да продава петрол, а САЩ ще иска ограничение на втечнения газ. "Инвестициите са замръзнали, не съм оптимист, че има достатъчно стоки, че да свалим инфлацията. Има и вътрешни фактори за нея, за които са виновни политиците. Например дефицитът, който когато е захранван с външен дълг, значи, че това са външни пари, вкарани в нашата система. Не е устойчиво текущите разходи да се финансират с дълг. Компенсацията е временно решение. Свръхпечалбите на енергийните дружества са важни за реинвестиция в системата", подчерта той.

Според икономиста Георги Ангелов много от двигателите на инфлация започват да изчезват - петролът, природният газ. "Цената им намалява и това ще е устойчиво. Изключението от ембаргото за внос за петрол също може да донесе полза. Тези неща дават възможност да видим края на инфлацията", смята той.

Ангелов посочи, че 1,2 милиарда на месец се харчат за компенсации, а сумата се равнява на тази за пенсии. "Никой не иска да поеме отговорност, може би няма да има правителство. Вероятно министърът на финансите ще трябва да внесе проектобюджет и да каже за кое може и за кое не може да се дават пари. Те трябва да се насочат към най-нуждащите се", каза още икономистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари