Икономист: Заплатите на българите скоро няма да стигнат европейските

0
Причината е, че производителността на труда у нас е много ниска
Причината е, че производителността на труда у нас е много ниска

Причината е, че производителността на труда у нас е много ниска

Скоро няма шанс България да излезе от дъното на европейските класации по доходи. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на БНР икономическият анализатор Светозар Гледачев.

Причината е, че производителността на труда у нас е много ниска, в сравнение с останалите европейски държави. А за да се повиши тя, е необходимо от печалбите на фирмите да се отделят средства за инвестиции.

„За да се получи заплата, преди това трябва да се създаде продукт, който да може да се продаде. Съответно - печалбата да се раздели между работодателите и работниците. Но затова са необходими нови технологии. Нашата производителност на труда е най-ниска в ЕС. Затова и заплатите са ни най-ниски. Немският работник може да взима над два пъти по-голяма заплата, но неговата производителност на труда е четири пъти по-голяма от тази на български работник“, каза още Светозар Гледачев.

Той подчерта, че държавата е лош инвеститор. В последните години винаги се орязват средствата за инвестиции.

„Когато заплатите се увеличават чрез преразпределение, никой не печели“, категоричен е Гледачев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    2
    Дгд
    Не скоро. НИКОГА
  • 8
    1
    Балканеца
    Благодарим за анализа, сами нямаше да се сетим.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари