Икономист с разкрития за спекулата с цената на горивата у нас

7
Нефтохим работи основно с руски петрол, съответно купува с все по-голяма отстъпка - съответно няма аргументи за сериозно поскъпване на цената на горивата в България
Нефтохим работи основно с руски петрол, съответно купува с все по-голяма отстъпка - съответно няма аргументи за сериозно поскъпване на цената на горивата в България Снимка: Фейсбук

 

 Оправданието "петролът е скъп, затова горивата поскъпват" не важи

Цената на петрола на международните пазари се вдигна в последните дни заради войната в Украйна. Като се каже цена на петрола, обикновено се разбира петрол тип "Брент" - цената на петрол тип "Брент" се повиши от около 95 долара на барел до около 114 долара на барел днес.

По-различно стоят нещата, обаче, с руския петрол - т.нар. петрол тип "Уралс". Поради слабото търсене той се продава с отстъпка, вчера беше 22 долара, днес Шел е купил руски петрол с отстъпка 28 долара. Причината е, че много западни компании не искат да купуват руски петрол и на търговете руските компании дават отстъпка, за да успеят да продадат петрола си. Но въпреки отстъпките, около половината количество руски петрол остава непродадено - т.е. около 4 милиона барела дневно (според някои източници е дори над 5 милиона барела). По тази причина всеки ден отстъпката се увеличава в отчаян опит да се намерят купувачи на руския петрол.

За България това е от особен интерес, тъй като Нефтохим работи основно с руски петрол, съответно купува с все по-голяма отстъпка - съответно няма аргументи за сериозно поскъпване на цената на горивата в България. Оправданието "петролът е скъп, затова горивата поскъпват" не важи. Може да се измислят евентуално други оправдания, но това точно - не.

Георги Ангелов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Лъжлив Съби
    И к'во пра'име с'иа! Значи и в България има 'ора за тепане! Кат' са пра'ят на богати, 'от не приемат бежанци в те'йните палати? Или разчитат на старата максима на шопа: И 5 ст'инки да стане бензина, я па че краднем! И пет лева да стане, я па че карам колата!
  • 4
    1
    Аман значи
    Ами КЗК, КЗП и тям подобните веднага да разследват и да има наказани! Аман от лешояди, дето само се чудят, как да дооберат и без това обрания ни народ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари