Играта на ГЕРБ бе чиста и проста - като милиционер след баня

0
Мръсна игра и тънки сметки
Мръсна игра и тънки сметки Снимка: БГНЕС

ГЕРБ се опитва с един удар да постигне три цели - хем новият президент и партийната конкуренция да бъдат притиснати, хем да се натрупат електорални дивиденти, хем да се удължи животът на правителството, пише вестник СЕГА.

На 55-ия ден от оставката ГЕРБ поиска удължаване на мандата на парламента. Каква изненада, зрителите на първия ред ще паднат от удивление! "Президентът (Румен Радев) може удължи мандата на този парламент до приемането на изборно законодателство, което да кореспондира с това, което беше казано на референдума", рече председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Не е ясно колко точно ГЕРБ виждат продължаването на Народното събрание (НС) - чухме "седмица", "2-3 дни"... Т.е. до към 1 февруари ще бъде извървян целият път до политически консенсус, парламентарно мнозинство, четения, изглаждане на технически подробности... А не е ли нужно за всичко това доста повече време, при положение че работата още отникъде не е почната?

Всъщност в правната комисия във вторник ГЕРБ поиска президентът Румен Радев да свърши най-проблемното нещо - районирането... Титанично, нали?

Радев не сподели ще дели ли страната на райони. Ограничи се с изявление, че няма намерение да протака разпускането на парламента. Аргументира се със становище на Конституционния съд (КС) от ноември, в което задълженията на новоизбрания президент да разтури парламента се определят като "първостепенни и неотложни". Стори ли го, със същия акт Радев трябва да определи и дата за нови избори - така пише в основния закон. Ситуацията е заплетена, тъй като този парламент все някак трябва да се произнесе по референдума. Отхвърлянето би било лесно, трудното е приемането на резултатите - за промяна на Изборния кодекс отсега нататък е нужно време. Целият сюжет, който се разиграва днес, всъщност е много интересен и не опира само до размяна на изявления между бъдещия президент и водещата политическа сила.

Още от самото начало след оставката на правителството играта на ГЕРБ бе чиста и проста - като хигиенизиран милиционер.

Конституцията не позволява на Плевнелиев да разпуска парламента, идваха празници, до идването на Радев трябваше да управлява все Бойко Борисов - това бе първата цел на тази игра. Заради нея бе прожектирана нискобюджетна, но ефективна сапунка - Плевнелиев прави протяжни консултации, връчва третия мандат на Бойковите приятели (остатъчния Реформаторски блок), те протакат, влизаме в Коледа. "Няма смисъл служебен кабинет за 20 дни, ние сме демократи и европейци!", казва президентът, "Фейсбук" ръкопляска. Два варианта имаше ГЕРБ за датата на вота през цялото това време - скорошна, докато електоралният отлив не е станал лавина, или късно през пролетта, за да се стопи снегът (само властта в Гренландия не се страхува от зимни избори). Очевидно са надделели вторите съображения. Затова в течение на времето се появи и втора цел - животът на парламента, респективно и на правителството, да се удължи колкото се може повече - 2 дни, 3, седмица, повече, колкото - толкова. Я вижте колко концесии и поръчки има за довършване!

Ситуацията е предизборна. Полюсите са ясни. Кошници с бюлетини следва да се пълнят. И понеже предстои произнасяне на НС по референдума, българите искат мажоритарен вот, време кой знае какво няма, пък и политически консенсус липсва, се появи трета цел на игричката - ГЕРБ да го играе най-голям защитник на демокрацията. "Искаме мажоритарен вот!" - напук на другите, за радост на хората. Така дойдохме до днес, патос и тръшкане - "Г-н Радев, удължете парламента, време е най-после да чуем волята на българите!". Хем новият президент и партийната конкуренция ще са притиснати, хем ще се натрупат електорални дивиденти, хем може някак да се изпълнят и другите цели - по-дълъг живот на правителството, по-късна изборна дата.

Играта е плитка, но вероятно ще е ефективна. Айде сега Радев да се обяснява, че не е против мажоритарния вот! Ние не знаем "за" или "против" е, но ситуацията спрямо него си е откровен рекет. Доста подъл.

Можеше ли да е различно? Можеше ли ГЕРБ, щом толкова много желаят, "да чуят народната воля", да предотвратят днешната заплетена ситуация? Да, разбира се, само че не трябваше да губят половината ноември и януари, плюс цял декември. Можеше ли парламентът да заседава извънредно заради Изборния кодекс? Да. Можеше ли да върши всичко това и при назначен от Плевнелиев кабинет? Да, нищо не пречи. Само че тогава нямаше да си управлява все Бойко Борисов, нямаше да има днес рекет, пък и за промяната на изборното законодателство щеше да има достатъчно време.

Радев, както стана ясно, заяви, че ще разпусне незабавно парламента. Малко преди това вицето му Илияна Йотова каза, че датата на изборите ще бъде определена чрез консултации с партиите (няма такова законово изискване, практика и бон тон е). Стигаме до интересен въпрос - хем консултации с партиите, хем "неотложно" разпускане на НС. Ама колко точно неотложно? Констатацията на КС е наистина за "неотложни" действия, но срок не се посочва - "неотложни" ден ли е, два, повече...Той и Плевнелиев съобразно конституцията трябваше да назначи правителство, но пак според нея няма срок, затова и не го направи, формално спазвайки я. Такава е ситуацията и с новия президент - няма посочен срок, в който да разпусне НС и насрочи избори. Всъщност произнасянето на КС през ноември е след питане на Плевнелиев, единият от въпросите е точно такъв - в какъв срок следва да действа новият президент. КС посочва "неотложно", без да казва срок, никой не го знае какъв е. Съдиите Филип Димитров, Кети Маркова и Анастас Анастасов подписват с особено мнение, включително и заради този казус.

Не е изключено юридическият възел да прерасне в политически. Хайде да помислим на кого точно са нужни скорошни избори

На БСП? Да, ако калкулира, че зимата е фактор в нейна полза. Не, предвид социологията, която я изравнява с ГЕРБ успоредно с изнизването на месеците. На националистите? Не - ако доверието в ГЕРБ пада, отливът не отива само в БСП, печелят и те. Искат ли "Да, България"? Та те дори на се регистрирали. Марешки пък не се е учредил, ако въобще смята да го прави. Остатъчните реформатори ли искат вот веднага? Няма да е чудно, ако на консултациите Радев бъде офериран да не разпуска "неотложно" НС.

Мажоритарният вот ще е алиби за всичко това. Предстоят важни и интересни дни.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари