Играем футбол като спънати коне, съдиите са с бухалки, затова няма мач!

0
Протестиращите лекари изказват мнение за здравеопазването в България
Протестиращите лекари изказват мнение за здравеопазването в България Снимка: БГНЕС

„Ние сме принудени да играем футбол с два вързани крака, тичаме по едно футболно игрище, на което вместо трева има кал, а тримата съдии не са със свирки, а с бухалки. А освен това отстрани седят едни хора, които ни подлагат крак”, онагледи ситуацията с общопрактикуващите лекари доцент Киров.

И да ни бият и шибат с камшик, каквото правят наредбите”, добави д-р Румен Алексов-председател на Регионалната комисия на ОПЛ и член на УС на БЛС, информира БГНЕС.

Ето това е нашата система, и всичко това произтича от съответните наредби, закони и естествено от недостатъчното финансиране. Като паднат играчите, какво прави публиката-мач няма да има. Ето това е. За да има добър мач, за да са доволни всички-нека правилата на играта и организацията да бъдат добри. Ето това искаме”, каза доцент Киров.

Той каза, че утре започват протести на колегите им в областите Пазарджик, Перник, Сливен, Смолян и Ловеч.

Ако не ни се обърне внимание, може бе до края на седмицата отново ще спрем да работим и най-вероятно този път няма да плащаме да има дежурен кабинет, каквото сме направили в момента”, заплаши д-р Алексов.

Доц. Киров бе категоричен, че проблемите на доболничната помощ могат да бъдат решени, ако здравните власти си дадат труда да прочетат това, което са написали от националното сдружение, да поговорят и да получат свобода, а не ограничения в работата си като лекари. Голям проблем се очертава със сключването на новите договори от 1 април с НЗОК.

Голям проблем се очертава със сключването на новите договори от 1 април с НЗОК. / БГНЕС Протести днес освен в Кюстендил има в областите Разград, Велико Търново и Ямбол. Докато лекарите протестират, спешните отделения ще работят и няма да бъдат връщани спешни пациенти Лекари от Разград и областта- 47 на брой, се събраха пред сградата на ДКЦ 1, за да изразят протеста си от лошото здравеопазване, недостига на средства и въведените без тяхно съгласие промени. Джипитата се обявяват за реални промени в качеството на лечебно-диагностичния процес и профилактика и за намаляването на опашките пред кабинетите.

Д-р Карагьозова- координатор на протеста в Област Разград, изнесе пред медиите тревожни факти за промените, наложени от здравното министерство- намалени са профилактичните прегледи, за деца- също. Въвеждането на дактилоскопична идентификация ще забави прегледа и ще утежни процедурата.

В ущърб на пациентите е представянето на информацията в Здравна каса на хартиен носител, след като от години се работи за електронен отчет.

Голям проблем се очертава със сключването на новите договори от 1 април с НЗОК. Има изискване всеки личен лекар да сключи договор със Спешен център, но пък този център трябва да има договор с петима лекари, което за по-малките градчета в региона не е възможно и джипитата трябва да преустановят дейността си.

Днес лекарите очакват разбиране от своите пациенти, защото пред единствения кабинет, който ще работи с тях, ще бъде доста натоварено.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари