Игнат Канев: Удоволствие е да видиш как се радват русенци!

0
Предприемачът се разплака, докато говореше за поредното си добро дело за Русе
Предприемачът се разплака, докато говореше за поредното си добро дело за Русе Видео: Русе Медиа

Канадският милиардер от български произход Игнат Канев направи с нов благотворителен жест към Русе.

След като преди година дари пари за ново детско отделение на болницата, която носи неговото име, днес строителният предприемач откри обновеното отделение по Трансфузионна хематология в УМБАЛ „Канев“, за което даде 300 000 лв. То бе осветено от Русенския митрополит Наум, в присъствието на много гости.

Отделението, което посреща всяка година близо 400 кръводарители, вече работи в модерна среда както за лекари, така и за пациенти. Доскоро то се намираше в старата сграда на болницата, където условията не бяха особено подходящи.

Кръводаряването не е един технически акт, то е процедура, която, за да премине успешно, е много важно физиологичният комфорт и психичното добро състояние на кръводарителя. В това отношение нещата са променени в много по-добро. Това го отбелязват постоянно нашите кръводарители, особено тези, които са ни посещавали и в старото отделение“, каза д-р Биляна Цветанова, началник отделение по трансфузионна хематология, предаде Русе Медиа.

Отделението е от изключително значение за пациентите в областта, защото е единственото, което осигурява кръв и кръвни биопродукти за всички лечебни заведения на територията на област Русе. То се намира на сутерена на ДКЦ-1, на мястото на бившия хоспис „Медика“.

Самият Игнат Канев бе изключително развълнуван. 92-годишният милиардер, който е роден в русенското село Горно Абланово, от няколко години активно подкрепя образованието и здравеопазването в града.

„Искам да ви благодаря за уважението, което показахте към мен и моето семейство. Аз съм много щастлив и горд. Удоволствие е да видиш гражданите как се радват, както тук днес, и да можем да помогнем на ония, които имат най-голяма нужда, това е голяма работа. България има нужда от всяка една помощ и от всеки един, като пирамидата – трябва всички да помагаме и да строим“, сподели Канев.

До момента даренията, направени от бизнесмена за болницата в Русе, възлизат на около 1 млн.лв. В знак на благодарност за подкрепата му, двете крила на детското отделение бяха наречени на имената на двете му дъщери.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари