Идва скоростно топене на снежните преспи

0
Топла въздушна маса ще доведе до бързо топене на снега
Топла въздушна маса ще доведе до бързо топене на снега

Натрупаните в последните 3 дни преспи ще се стопят с голяма бързина веднага след 3 март.

За това алармира метереологът от ТV-МET Петър Янков.

След ледения четвъртък и очаквания нов сняг в петък още на 3 март започва затопляне. В неделя ще е слънчево с леко захлаждане вечерта. От понеделник обаче нахлува топла въздушна маса, която ще доведе до бързо топене на снега, предупреди той. След това от 8 до 12 март се очаквала нова студена вълна, но без сняг.

Преспите в Смолянско стигнаха 1 метър, в Кюстендилско снегът натрупа до 50 см, каза метеорологът. Според него било необичайно да вали толкова много в края на зимата и началото на пролетните месеци. 140 см снежна покривка се образува в курорта Пампорово след валежите.

Лавина от около 100 кубични метра сняг се свлече от скалите край манастирския комплекс “Св. Пантелеймон” по пътя Смолян-Пампорово и блокира три коли, включително и линейка. Няма пострадали хора.

Конфликт между снегопочистващата фирма “Титан” и частници с трактори възникна в Смолян. От фирмата се оплакаха, че хората протестирали пред тях за движещи се с вдигнати гребла трактори. Те всъщност били частни и обикаляли, за да чистят сняг срещу заплащане.

Най-тежко беше положението в четвъртък в Североизточна България. Заради силен снеговалеж периодично бяха затваряни пътищата от Русе за Силистра и от Силистра за Добрич, за да бъдат почиствани.

Варненската община Аксаково пък обяви бедствено положение. В цялата област имаше затворени пътища. Заради снегът бе продължена до понеделник, 5 март, “дървената” ваканция във Варна. Кметът на Добрич Йордан Йорданов също поиска от министъра на образованието ваканция до понеделник. В Русе пък обявиха за неучебен петък.

Снежната обстановка доведе и до спирането на влаковете в Североизточна България.

Дунав мост в Русе също бе затворен за камиони и по него се пропускаха само леки автомобили. Образува се над 5-километрова колона от чакащи да преминат границата с Румъния тирове по пътя от Мартен към Русе. Тирове имаше и по международния бул. “България”, тъй като мнозина водачи нарушаваха забраната за движение по пътищата с надеждата по-рано да преминат през моста.

Причината за затварянето на моста е усложнената обстановка в Румъния, обясниха от Гранична полиция.

Общината в Русе пусна и два безплатни паркинга, за да може улиците да бъдат освободени от част от автомобилите и почистени.

Снощи отново бяха затворени както магистрала “Хемус”, така и “Тракия”.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари