Идеи в какво да инвестираме през 2018-та

0
Кои са най-печелившите активи?
Кои са най-печелившите активи?

Наближава края на годината.

Освен за равносметка обаче, това е период и за вземане на инвестиционни решения и поглеждане към следващата. Сега ще се опитаме да предугадим какви може да са доминиращите през 2018-та инвестиционни алтернативи и теми, пише Money.bg.

Биткойнът и останалите криптовалути

Безспорно една от най-доминиращите теми на миналата година бяха криптовалутите. Те се оказаха и най-печелившите активи. Биткойнът поскъпна над 10 пъти през 2017-та, а криптовалути като етер и рипъл, добавиха над 40 пъти към стойността си.

Какво ще се случва с криптовалутите?

Ситуацията покрай криптовалутите е напълно възможно да се нормализира. С излизането на фючърси върху биткойна, предлагани на СМЕ, които вече бяха одобрени от регулаторите и се очаква да излязат до края на годината, криптовалутите ще бъдат подкрепени от големи институционални инвеститори и банки, като например Goldman Sachs. Така че, проблемите с ликвидността, ще бъдат решени. А именно тези проблеми бяха и в основата на огромната волатилност на биткойна и водеха до изменения в цената му от 20, или повече процента, в рамките на ден.

Какво означава това за инвеститорите? На първо място - по-малка волатилност. Инвеститорите вече няма да могат да разчитат на повишения, или спадове в цената на биткойна с подобни амплитуди и за толкова кратки срокове. Това ще доведе и до по-голямо спокойствие за инвеститорите.

Инвестиции на БФБ

Ако завърши при текущите си нива, индексът на сините чипове SOFIX би регистрирал ръст от около 20%. Напълно е възможно повече от същото да видим и догодина. Не забравяйте, че предстоят два от най-добрите месеци в годината за SOFIX - декември и януари.

Традиционно, първите два месеца, са най-добрите месеци за търговия през годината. Инвеститорите, решили да задържат инвестициите си за този период, са реализирали среден доход от 5.77% за последните 17 години.

Инвестициите на БФБ се очертават, като добра алтернатива за инвеститорите, предвид на рекордните стойности на световните борсови индекси и опасността от по-сериозна корекция там. Тоест инвеститорите могат да потърсят "спокойствието" на БФБ.

Няма как да не отбележим, че родният SOFIX все още е много далеч от исторически най-високите си стойности. В същото време, той-спокойно може да отбележи ръст от 20 до 30% и през следващата година, за да се доближи до ключовото ниво на съпротива при малко над 900 пункта.

Международните финансови пазари

Вече загатнахме, че водещите световни пазари са при исторически рекорди. Това обаче, автоматично ги прави по-рискови за инвеститорите. Всеки по-сериозен външен фактор, може да инициира по-сериозна корекция и волатилност.

Индексът S&P 500 се повиши с над 50% повече от средното си в исторически план представяне, през 2017-та година. В същото време, волатилността е близо до най-ниските си стойности от 23 години насам.

Широкият индекс S&P 500 счупи нов забележителен рекорд, който кара някои експерти да смятат, че ралито му е към своя край. Индексът отбеляза над 260 търговски сесии без понижение от 3%, или повече. За сравнение, досегашния рекорд бе в размер на 241 дни, поставен през 1995-та година.

От началото на посочената серия, без корекция от 3, или повече процента, индексът е регистрирал повишение от над 20%.

И докато показателят може да продължи с ръста си, някои технически анализатори предупреждават, че може да сме в последната фаза на повишението на щатския пазар. Както казва великият Рей Далио - "Добре е да продължавате да танцувате, но близко до изхода".

Благородните метали?

След една противоречива година, благородните метали, могат отново да "заблестят" през следващата година, а защо не да се превърнат и в едни от най-добре представящите се активи?

За това, може да съдейства връщането на инфлацията като фактор, поевтиняването на долара, военни конфликти, или по-сериозна корекция на индексите.

Традиционно първото полугодие е много силно за златото, среброто и платината, така че това може да е един сезонен трейд, който отново да видим в сила.

Номинация за актив на годината

Тук ще направим една доста "спорна" номинация. Но едва ли можем да очакваме най-добрата инвестиция на следващата година, да е нещо, което всички очакват. Става въпрос за фондът iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures Fund (VXX), който е най-губещият индексен фонд за последните няколко години.

Фондът доведе до загуби от над 95% за инвеститорите през 2016-та. Нова загуба от над 60%, са регистрирали акциите на фонда и от началото на годината. Всъщност фонда се определя от специалистите и като един от най-сигурните начини да си "загубите парите".

Повод за сериозна волатилност през следващата година, може да се създаде по много направления. На първо място стоят "непредвидимите политики" на Тръмп, потенциално ускоряване на инфлацията и агресивна политика от Фед, вероятността от военни конфликти и др.

Трябва да отбележим и факта, че акциите на посочения фонд са при рекордно ниски стойности, а всяко по-сериозно повишение на волатилността, може да накара все повече инвеститори да насочват средства към фонда.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи на финансовите пазари. Търговията включва риск!

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари