ИД точат зъби за ядрено оръжие!

0
А ако не е атомно оръжие, може да са няколко хиляди тона експлозив като амониева селитра
А ако не е атомно оръжие, може да са няколко хиляди тона експлозив като амониева селитра

Групировката Ислямска държава намеква в най-новия брой на пропагандното си англоезично списание "Дабик", че набира сила толкова бързо, че до една година би могла да купи първото си ядрено оръжие, пише британският в. "Индипендънт".

В статията, която ИД приписва на британския заложник Джон Кантли, групировката претендира, че за по-малко от година се е превърнала от "най-взривоопасната ислямистка групировка в съвременния свят" в "най-взривоопасното ислямистко движение, познато на съвременността".

Материалът, озаглавен "Перфектната буря", посочва, че ислямистки групировки като "Боко харам", която наскоро се закле във вярност на ИД, се обединяват в Близкия изток, Африка и Азия, за да създават едно глобално движение.

В статията се твърди, че докато се осъществява това обединяване, бойците на ИД пленяват танкове, ракетни установки, ракетни системи и противовъздушни системи от САЩ и Иран, преди да се насочат към по-мощно оръжие, каквото групировката не притежава, като ядрените оръжия.

Ислямска държава разполага с милиарди долари в банкови сметки, така че може да се обърне към свои хора в Пакистан и да купи ядрено устройство чрез дилъри на оръжие с връзки с корумпирани управници в района, се казва в статията.

Авторът признава, че подобен сценарий е пресилен, но предупреждава, че той е кулминация на всички страхове на западните разузнавателни агенции и днес е хилядократно по-възможен, отколкото преди година. А ако не е атомно оръжие, може да са няколко хиляди тона експлозив като амониева селитра. Той се прави доста лесно, се посочва в материала.

Атака на ИД срещу Америка ще направи така, че предишните нападения ще изглеждат направо смешни. ИД иска да извърши нещо голямо, на фона на което всичките й предишни операции ще са дреболия. И колкото повече групировки се присъединяват, толкова по-възможно става осъществяването на нещо наистина епично, отбелязва статията.

В момента Ислямска държава със сигурност не е в състояние да се сдобие с ядрено оръжие, но ИД действително разполага със солидно финансиране, благодарение на заграбените петролни находища в Сирия и Ирак.

Групировката продава също исторически паметници и артефакти, ограбени от исторически обекти - понякога за шестцифрени суми. Освен това тя налага данъци на населението в завладените райони, а си служи и с други грабителски методи, посочва "Индипендънт".

Финансовото състояние на групировката се изчислява на около 2 милиарда долара, макар че е невъзможно да се провери с какви пари, на практика, разполага.

През септември миналата година британският министър на вътрешните работи Тереза Мей предупреди, че джихадистката групировка може да стане първата в света "истинска терористична държава", а терористите се сдобият с химическо, биологическо и дори ядрено оръжие, за да атакуват Запада, припомня вестникът.
 

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари