И русенска лаборатория е била засегната от хакерската атака

2
„Това се случва за първи път в нашата работа“, уточни д-р Розина Мирчева, управител на лаборатория „Здраве“ в Русе
„Това се случва за първи път в нашата работа“, уточни д-р Розина Мирчева, управител на лаборатория „Здраве“ в Русе Снимка: КИС 13, архив

"Няма достъп до сайтовете на голяма част от медицинските лаборатории в страната“

 Това съобщи за „Хоризонт“ по БНР д-р Недялко Калъчев, собственик на една от големите вериги лаборатории у нас. „Това са една група от лаборатории в цялата страна, които са под атака, защото са в един дейта център със сървърите. Тук говорим за Варна, Русе, Плевен, Пловдив, Хасково, Перник, София“, каза той, цитиран от вестник "Бряг".

„Има срив в информационната ни система, която ползва сървър в София. Не знам каква е причината, но ние нямаме интернет, не можем да даваме резултати, не можем да регистрираме, не можем да прехвърляме данни. Щом д-р Калъчев се е изказал, значи работата е сериозна. От обслужващите сървъра ни също потвърдиха, че сривът е голям и не могат да разберат причината, но работят за отстраняване на проблема.“ Това заяви за БРЯГНЮЗ д-р Розина Мирчева, управител на лаборатория „Здраве“ в Русе.

Това се случва за първи път в нашата работа“, обясни тя.

Проблемът започнал вчера към 16.30 часа. Заради него лаборантите продължили да вземат проби и да ги анализират, но нямали възможност да вкарат данните в системата. Принудително били забавени резултатите и десетки граждани не можели да проверят изследванията си онлайн. Изнервени били и хората, които чакат за сертификати, за да пътуват в чужбина и трябва да минат границата.

„Само за ковид тестове през лабораториите през вчерашния ден преминаха 239 граждани. Около 20% от тях са заразени, това е обичайният процент за областта в последните дни“, каза д-р Мирчева.

Към 18,30 ч. повредата беше отстранена. Служители на лабораторията работиха до окончателното обработване на всички резултати.

Хакерската атака е била от България, уточни по-късно пред bTV Калъчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари