И гранична полиция ще връчва неплатени пътни глоби

1
МВР няма намерение да спре връчването на неплатени пътни глоби по граничните пунктове
МВР няма намерение да спре връчването на неплатени пътни глоби по граничните пунктове Снимка: БГНЕС

МВР все пак е решило да се съобрази с Върховния административен съд, който обяви проверките по границата за незаконни

МВР няма намерение да спре връчването на неплатени пътни глоби по граничните пунктове, пише Медиапул. Тъкмо обратното – ще даде правомощие на граничната полиция да прави проверки за невръчени електронни фишове като по този начин ще се застрахова от бъдещи проблеми със съдилищата. Това става ясно от предлагана от вътрешния министър Христо Терзийски промяна в правилника за устройството и дейността на силовото ведомство. Новите текстове са публикувани за обществено обсъждане.

Незаконно

В края на миналата година Върховният административен съд (ВАС) обяви практиката за връчване на глоби по границата за незаконна. Делото обаче засягаше само пунктовете към Гърция – "Кулата" и "Илинден". Причината бе, че върховната инстанция се произнесе по жалба, подадена пред аминистративния съд в Благоевград. Иначе глоби се връчват и по други ГКПП-та.

В решението си ВАС записа, че граничарите нямат правомощия да правят проверки в системата за невръчени глоби. Освен това според правилата за свободно придвижване в ЕС граничните проверки следва да са минимални и да не затрудняват пътуването. В случая с неплатена глоба обаче може да се стигне точно до това, тъй като при установяване на наказание на шофьора се дава възможност да плати веднага, като в противен случай може да последва отнемане на книжката и дори спиране на автомобила от движение, ако длъжникът е собственик.

Още миналата година вътрешният министър даде да се разбере, че практиката няма да бъде прекратена. Тълкуването на Терзийски беше, че то засяга само границата с Гърция, макар че практиката е еднаква почти навсякъде.

"Но решението на ВАС ни дава много добри насоки, явно ние имаме пропуски при изготвянето на нашата нормативна база", заяви той тогава.

Тезата на МВР е, че така се събират много повече глоби, което помага за повишаване на пътната безопасност. Над 90% от санкциите, които се връчват по границата, са електронни фишове за превишена скорост, нарушение, определено като причина номер 1 за катастрофи.

Промените

Решението на ВАС лесно може да бъде заобиколено, става ясно от предлаганите промени в правилника. Макар изначално граничната полиция да се занимава с контрол по пунктовете, борба с незаконната миграция и трафика на хора, разкриване на престъпления, изобщо с дейности, концентрирани около границата, МВР е решило да ѝ вмени още едно правомощие.

Според новите текстове служителите вече ще следят за правилата за движение в района на международните летища, както и ще правят "проверка по отношение на контрола по спазване на правилата за движение в автоматизирана информационна система на МВР за невръчени електронни фишове и за наложени наказания глоба, незаплатени в срока за доброволно плащане, тяхното връчване и предоставяне на възможност за заплащане на глобите на място в зоните на граничните контролно-пропускателни пунктове, изградени на международни шосейни пътища".

Няма хора

В МВР има недостиг на хора, които да се занимават с усвояването на средства от еврофондова, пише още Терзийски. Затова той предлага и друга промяна в правилника. Тя ще даде възможност на министър да разкрива допълнителни щатни бройки в различни структури за назначаване на такива специалисти.

"Работата поизпълнение и/или управление на проекти и програми, финансирани с европейски средства и по други международни програми и договори, свързани с дейността на МВР изисква наличието на квалифицирани служители за качественото им изпълнение, каквито към настоящия момент не достигат. С оглед прогнознот оувеличение на обема от тези дейности през периода 2021-2024 г. е необходимо да се предприемат мерки зау крепване на административния капацитет на структурите на МВР", пише той.

Искането за повече капацитет за управление на фондове идва в момент, в който МВР е в центъра на скандал именно с такава поръчка. Наскоро от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ обявиха, че силовото ведомство трябва да върне над 6 млн. евро, изхарчени за покупа на джипове заради опоричена обществена поръчка. Според ОЛАФ критериите за избор на колите са били едностранно променени от МВР и са купени недостатъчно мощни автомобили. Става дума за 290-те джипа "Грейт Уол", купени от компанията "Българска автомобилна индустрия", свързана с бизнесмена Гриша Ганчев.

Преди няколко дни Терзийски обяви, че критериите били променени по искане на "съветници" на някогашния служебен министър Пламен Узунов. В момента той е секретар на президента Румен Радев и обвиняем по дело заедно с русенския бизнесмен Пламен Бобоков. Прокуратурата обяви, че сигналът на ОЛАФ е бил приложен към дело за търговия с влияение без да споменава имената на двамата.

И в ГДБОП нещата не са добре

Ден преди министърът да поздрави служителите на ГДБОП по случай 30-годишнаната от създаването на дирекцията за обществено обсъждане е пуснат доклада му, според който организацията в териториалните служби не е добра. В момента в звената по места има създадени сектори, които обединяват няколко области на работа – например определен вид престъпления. Това разделение обаче е неефективно, посочва Терзийски.

"Не се постига ефективна организация при осъществяване на специализирани полицейски операции. Материално-техническо осигуряване, социалното обслужване, финансовото осигуряване и административното обслужване на тези звена е затруднено. Съвместната работа с прокуратурата в някои случаи се нуждае от по-голяма оперативност и бързина", пише той.

Затова вместо цялостно териториално звено се предлага обособяване на отдели по места.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари