Хванаха съдия със $150 000 подкуп в буркан

0
Оказа се, че не могат да задържат съдията, тъй като има имунитет според конституцията
Оказа се, че не могат да задържат съдията, тъй като има имунитет според конституцията Снимка: Вестник Труд

Украинските власти хванаха съдия, взел подкуп от $150 000, държани в стъклен буркан, предаде АФП.

Микола Чаус, съдия в Днепровския районен съд на Киев, бил засечен да получава рушвета от детективи на Националното антикорупционно бюро в съвместна операция със Специализираната антикорупционна прокуратура.

Бюрото бе създадено преди месец с цел активизиране на борбата срещу корупцията в страната. Този хроничен проблем безпокои западните съюзници на Украйна и бе фактор за забавяне на траншове от МВФ, пише вестник Труд.

Съобщавайки новината за подкупа във фейсбук, шефът на бюрото Назар Холодницки обаче се оплака, че не могат да задържат съдията, тъй като има имунитет според конституцията. В момента се готви искане до парламента за снемането му, но Радата е във ваканция.

От мястото на предаването на парите е иззето доказателство за подкупа, съобщи Холодницки и пусна снимка на буркана с доларите, като добави: “Така служителите на Темида съхраняват приходите си от корупция.”

От Специализираната антикорупционна прокуратура съобщиха, че съдията взел подкупа, за да издаде условна присъда на подсъдим. А депутати припомниха, че Чаус взел редица съдебни решения в полза на властта на проруския президент Виктор Янукович преди свалянето му през февруари 2014 г. Той бил в списъка за лустрация на правосъдното министерство, но още продължавал да работи като съдия.

Чаус вчера излязъл в отпуск.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари