Христо Макрелов покори най-високия връх в Южна Америка

0
Мъжът с ДЦП има 7 операции на левия крак, но е активен планинар
Мъжът с ДЦП има 7 операции на левия крак, но е активен планинар Снимка: Христо Макрелов / Facebook

Детството на 45-годишния мъж преминава в болници

Христо Макрелов, който е диагностициран с детска церебрална парализа, изкачи най-високия връх в Южна Америка.

Алпинистът от Пазарджик покорява Аконкагуа - 6960,8 метра, въпреки че има 7 операции на левия крак, а лекарите не са сигурни дали ще оцелее след раждането си.

"Планината Анди е костелив орех. Връх Аконкагуа е триж по-костелив. Експедицията очаквано се оказа много трудна и тежка задача. Непосилна за 70-75% от дръзналите да опитат изкачването на гиганта. За мен 22 януари 2024 г., 14:05 ч, ще остане като датата, на която успешно стъпих на най-високия връх в живота си", разказва Макрелов, пише "България днес".

"Роден съм поради лекарска грешка с мозъчен кръвоизлив, в резултат на който получавам детска церебрална парализа (ДЦП). Според лекарски прогнози и диагнози за едно няколкодневно бебе на прага между живота и смъртта е трябвало да бъда със сериозни умствени и физически дефицити - ако оцелея. Зодия Телец съм и инатът ми явно е надделял и ето ме тук - 45 години по-късно", споделя за себе си алпинистът.

И добавя: "Не така стоят нещата с физическия дефицит. Имам проведени общо 7 операции на ляв крак - на 4- и 8-годишна възраст. Цялото ми детство и част от юношеството ми са преминали по болници, рехабилитационни заведения и санаториуми. Имам по-малка степен на увреждане в лявата ръка. Обобщено - лявата част от тялото ми е с определени физически дефицити".

Христо успява с още двама души да изкачи Аконкагуа при изключително стръмен и тежък терен. "След точно 9:00 часа от тръгването тримата стъпихме на върха. Уникално изживяване! Доста изморени, но и превъзбудени. Направихме задължителната доза снимки и клипове, починахме малко и тръгнахме наобратно. Появиха се сериозни проблеми, свързани с височинна болест, но не с мен. За първи път ставам директен свидетел на подобно нещо. Ужасно е и никак не е за подценяване. Гледаш човека как гасне и се предава пред очите ти. Но не и ние. Заедно с водача се опитвахме да го държим буден и да му помагаме да ходи надолу. Дори шамари биехме на няколко пъти", връща лентата назад Макрелов, който е изкачвал още върховете Елбрус (5642 м), Юхин (5100 м) и Разделная (6150 м) и стига до подножието на Ленин (7134 м).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари