Христо Иванов: Кабинетът се крепи на коалицията, не на президента

0
Лидерът на ДБ подкрепи Петков в спора му с Радев за РСМ
Лидерът на ДБ подкрепи Петков в спора му с Радев за РСМ Снимка: Слав Механджийски / Евроком

Лидерът на ДБ подкрепи Петков в спора му с Радев за РСМ

Много рано е да се произнасяме, да даваме оценка на подхода на премиера по отношение на изключително сложния проблем с Република Северна Македония

Това смята председателят на ПГ на "Демократична България" /ДБ/ Христо Иванов.

"Дали има напрежение между президента и премиера, трябва да ги питате тях. Аз не мога да съм инструмент за измерване на напрежение", коментира той в отговор на журналистически въпрос в парламента, предаде БТА.

Струва си да опитаме при очевидната възможност на тези отношения, при наличието на нови правителства и в двете държави, да започнем с добро и с подаване на ръка в един позитивен тон, смята Христо Иванов. Много е важно да успеем да намерим изход от този изключително сложен възел на проблеми, които имаме, и в този смисъл смятам, че трябва да подкрепим усилията на премиера Петков да даде тласък в позитивен дух, посочи председателят на ПГ на ДБ. "Винаги има време да се мръщим, да тропаме по масата, това никога няма да загубим като възможност, но много е лесно да загубиш възможността да почнеш с добра нотка", коментира той.

"Отказът на Нинова да отиде в Македония е обоснован, защото става дума на реакция - и съм сигурен, че това изразява решение на кабинета и ние го подкрепяме - на срещите, които г-н Пендаровски намери за необходимо да провежда, които са си очевидна провокация, но това се случи във времето след като ние подадохме ръка", коментира Иванов. Той посочи, че винаги има време да покажем другата страна на монетата, така че намира критиката по визитата на премиера за неуместна.

Попитан дали искрите между президент и премиер засилват предчуствието му за предсрочни парламентарни избори, Христо Иванов коментира, че не е имал предчувствие, а е казал, че като организация трябва да са готови и за този сценарий, но ще работят за стабилизиране на коалицията и на управлението. "И в интерес на истината, то се крепи на стабилността на коалицията тук в парламента, а не на отношенията с президента", заяви той и успокои, че в парламента коалицията работи добре.

Относно смяната на борда на "Булгаргаз", Иванов коментира, че това е изключителна компетентност на изпълнителната власт и призова да се изчака да се види как ще се развият процесите.

Относно представянето в Брюксел на идеите на ДПС за промени в Конституцията, Христо Иванов коментира, че става въпрос за отчитане на реалността, че промените в Конституцията са неизбежни. Целта на комисията, която ще бъде избрана утре в НС, е не да си задаваме въпроса дали ние ще подкрепим тях или те ще подкрепят нас, а всички заедно да намерим консенсус и да се обединим около едни общи необходими на България промени, допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    до 3
    Няма как да стане прокурор, няма стаж като магистрат/прокурор.
  • 1
    3
    Ха ха ха
    Още не са му сбъднали детската мечта да стане главен прокурор и затова се подмазва.
  • 1
    2
    Вал
    Ама разбира се, че Христо ще подкрепи премиера, нали от това му зависи да е в парламента хаххаха Няма такава фурнаджийска лопата като него!
  • 0
    1
    заки
    той сега не знае на кого да се подмаже
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари