Христо Хинков: Трудно е да се уволнят директори на държавни болници

0
Здравният министър в оставка предупреди наследника си, че го чакат много проблеми
Здравният министър в оставка предупреди наследника си, че го чакат много проблеми Снимка: БГНЕС

Здравният министър в оставка предупреди наследника си, че го чакат много проблеми

"Тежка е ситуация и ще се задълбочава проблемът, има схеми в Пирогов. Трябва прокуратурата да се заинтересува - как се изписват лекарства, какво става със скъпоструващите лекарства, има достатъчно данни за досъдебно производство", заяви министърът на здравеопазването в оставка Христо Хинков.

Оказва се, че е много трудно да се уволнят директорите на държавните болници, допълни още Хинков, като реферираше към опита му да уволни директора на Пирогов. Здравната комисия всъщност гласува Хинков да оттегли искането си за уволнение на директора на Пирогов. "Има политически чадър", довърши Хинков.

На въпроса какво преобладава в здравната система, той каза, че схемите за източване са най-много.

Христо Хинков засегна и проблемите на Здравната каса. Той обясни, че парите се източват с новите болници, понеже касата не отказва договор, дори и когато няма достатъчно пари.

Запитан кои са големите играчи в здравеопазването, Хинков каза, че това са частните болници и производителите на лекарства.

Здравният министър също спомена и името на Асена Сербезова като "вътре в играта". Тя е човекът, който предложи формулата 65% наситеност на пазара (за лекарства) и 35% за реекспорт. Тази схема не работи и затова и липсват лекарства на българския пазар, обясни Хинков в студиото на БНТ.

Засегна се и темата за смяна на неговите заместници. Хинков коментира, че няма отговор защо е бил сменен един от тях, но знае, че той е предложен от ГЕРБ.

Христо Хинков предупреди следващият министър на здравеопазването, че го чакат много проблеми и му даде съвет да бъде в добри отношения със здравната комисия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    Moni levi
    Създала колектив,смешна работа,от шалвари и прости диваци,които не могат бьлгарски да говорят,камо ли да лекуват!!
  • -4
    3
    Признателен пациент на Медика
    Напротив, много съм признателен. Целият екип на Съдова хирургия да са живи и здрави. И госпожа Муртезова, създала този болничен колектив
  • 4
    2
    Stoian
    Не можело да уволни шефа на болницата!?Да,бе не може,хващаш го за врата и го изхвърляш,по скоро не искат! Крадливи политици които крадьт,льжат и мамят заедно,но и те ще си го получат,а Медика,са най некадьрните,доктор чета там,мангал до мангал, пьрвобитни и неграмотни,и бьлгарски не могат да говорят,трагедия
  • 5
    1
    ...
    "Той обясни, че парите се източват с новите болници, понеже касата не отказва договор, дори и когато няма достатъчно пари." Смятайте Медиката как краде. Гербаджийска черна дупка за изсмукване на десетки милиони годишно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари