Христо Алексиев: Които греят басейни или копаят биткойни, ще плащат ток по друга тарифа

0
Идеята е, ако използваме до 250-300 киловата месечно на домакинство, да плащаме и по-малко
Идеята е, ако използваме до 250-300 киловата месечно на домакинство, да плащаме и по-малко Видео: NOVA

Две тарифи за цената на тока обмислят от служебния кабинет

Това стана ясно след заседание на Кризисния щаб в енергетиката. Детайлите все още се обсъждат, като повече яснота ще има в началото на следващата седмица, уточни NOVA.

Идеята е, ако използваме до 250-300 киловата месечно на домакинство, да плащаме и по-малко. Отсега обаче има много въпросителни около това предложение, защото не е ясно как домакинство с един човек и четиричленно семейство ще бъдат поставени на една база.

Служебният кабинет вижда в тази мярка възможност да се помогне на хората, които са енергийно бедни. Така щяла да се създаде предвидимост, без да е необходимо да се сменя методът на отопление по средата на зимата.

Решение, което в крайна сметка, да е по-фокусирано върху по-уязвимите групи на населението и тези, които употребяват повече – греят си басейни или копаят биткойни, да плащат по друга тарифа”, обясни служебният вицепремиер Христо Алексиев.

Дори да не правим нищо подобно, вероятността през зимните месеци да преминем границата от 300 киловата не е малка. Особено при употреба на бойлер или отопление с климатик. Затова и синдикатите не са съгласни с подобно разделяне на тарифите.

Групите, които консумират най-много ток, са най-бедните. Те нямат други алтернативи за отопление и нямат възможност да си купят електроуреди, които харчат по-малко ток”, подчерта председателят на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

Бизнесът пък има забележки по отношение на това откъде да дойдат парите за продължаване на компенсациите заради скъпия ток на свободния пазар. Предвижда се те да са не само от свръхпечалбите на държавните предприятия, но и от частните. Държавата оправдава това с европейския регламент.

До момента системата акумулираше средства само от държавните компании, които произвеждат електрическа енергия. Сега, по регламент, това трябва да се приложи към всички”, уточни Алексиев.

Вместо да се взима от бизнеса, работодателите са склонни компенсациите да са в по-малки размери, отколкото досега. И предлагат част от предприятията да плащат ток по фиксирана цена.

„Ние можем да въведем регулиран бизнес за всички малки и средни предприятия на това ниво и допълнително да имаме за електроинтензивната индустрия, за големите предприятия - програма за компенсиране надолу, а не нагоре”, е мнението на председателя на АИКБ Васил Велев.

Всички тези предложения са на ниво дискусия. През следващата седмица ще има нова среща на Кризисния щаб. За част от промените е необходим и работещ парламент. Намеренията за две тарифи срещнаха подкрепа от „Продължаваме Промяната”, защото, казват от партията, това е заложено в предизборната им програма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    daskal
    Защо така, драги американски управляващи?! Нали гордо се пъчите, че сме европейци, че сме "партньори", че сме в "КЛУБА НА БОГАТИТЕ"?! Защо рестрикции, като сме в "КЛУБА НА БОГАТИТЕ"?! Май присъствието ни в ес и в сатаНАТО е гибелно за народа на България! И не май, ами е доказан факт! България действително като народ губи, докато сме членове именно в ес! България действително като народ губи, докато сме членове именно в сатаНАТО! България действително като народ губи, докато сме членове именно в световната здравна организация (частно дружество, нарекло се световна...)! анеглия излезе от ес и върви по своя независим път, а антибългарските американски представители - ристюфците, мирчефците, про100$$ к!р0, @сен ф@силеф, лорерците, атанасофците, стоян михалефци, антоанета цонефа, мартин димитрофците, дайнофците, илиян фасилефците, ге0рги б0р!с0ф ге0ргиеф (боец), любомир алам@нофци, емил с0к0лофци, димитър гърдефци, георги ганефци, армани сбърканяни, хаджигенофци, рошен офшорнелиеф, создормон прасе и банкянската тиква желаят унищожението на българския народ, напирайки за евро?! Тези са психопати!!
  • 7
    1
    colibri
    ТОВА Е ГЛУПОСТ-ние доскоро бяхме 6-членно семейство-имахме 2възрастни/НАД 80 ГОД./,но един тях почина. Не сме ползвали услуги. Грижили сме се за възрастните членове на семейството -без да утежняваме бюджета на соц. министерство-не сме искали помощ Тези прогнозни киловати за мен са измислени от чиновниците,които се съобразяват с нарежданията на новия началник,вожд, фюрер/немски език/ фон... . Моето семейство иска да се храни, къпе, да може да плаща сметките-или просто да живее нормално.Не искаме много,нали?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари