Хотелите в Слънчев бряг ще затворят преждевременно

0
Едва в края на годината ще може да се каже колко точно големи са щетите, които коронавируса е нанесъл на българския туризъм
Едва в края на годината ще може да се каже колко точно големи са щетите, които коронавируса е нанесъл на българския туризъм Снимка: БГНЕС

Въпреки заявката на предишния министър на туризма Николина Ангелкова за дълъг летен сезон в Слънчев бряг той ще е по-кратък от обикновено

Заради липса на туристи хотелите масово ще затворят до средата на септември, съобщиха от Съюза на собствениците в курорта. Това лято туризмът по Черноморието се „задвижва“ основно от българите, които обаче предпочитат кратките уикенд почивки, които се оказват недостатъчни за хотелиерите.

Освен това обикновено българи по морето има до края на месец август. Месеците септември и октомври, са „силните“ за чуждите посетители, които обаче тази година ги няма, констатира Economic.bg

Така описа картината по морето  Веселин Налбантов, зам-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), както и собственик на хотел в Слънчев бряг. „Около 30% от хотелите по морето отвориха в средата на юни, когато ни беше разрешено това да се случи. Голяма част от тях обаче бяха почти празни и работеха със заетост от 10-15%. Едва в края на месец юли се наблюдаваше леко раздвижване и увеличение на туристите. Моят хотел в момента е пълен на 80%. За сметка на това обаче цените са с около 30% по-ниски. Минали години по това време всичко беше пълно на 100%“, каза Налбантов.

Слънчев бряг е вторият курорт след Албена, който обявява, че преждевременно ще затвори хотелите си заради кризата. Според Налбантов това е можело да се избегне, ако мерките, които се предприемат от правителството в сектор „Туризъм“, са били факт много по-рано. „Едва сега новият ресорен министър заговори за определяне на карантинни хотели. Това трябваше да се случи много по-рано. Словакия например ни беше поставила в зеления си списък. Но лично съм разговарял с посланика, който казваше, че не може да се води диалог с нашето правителство, за да се договорят места за карантиниране, ако има заболял турист, както е в Гърция“, разказва зам.-председателят на БХРА.

По повод премахнатото изискване за задължително представяне на отрицателен PCR тест за украинските туристи, Налбантов е на мнение, че това е стъпка, която задължително е трябвало да бъде предприета. „Отмяната на тестовете за Украйна беше стъпка, която задължително трябваше да бъде предприета. Ние по някакъв начин трябваше да си защитим интересите, както правят в Турция. Гладът е по-силен от всякаква друга болест. Много хора останаха без работа“, каза Налбантов.

Хотелите масово ще затворят в Слънчев бряг, защото няма откъде да дойдат туристи. Българите скоро ще си тръгнат от морето, защото започват подготовка за новата учебна година. Молдовците ги няма, защото за тях все още има изискване за предоставяне на отрицателен тест, а това за бедна държава като Молдова е почти непосилно.

Според Веселин Налбантов едва в края на годината ще може да се каже колко точно големи са щетите, които коронавируса е нанесъл на българския туризъм. Но не изключва възможността и през следващото лято ситуацията да е сходна, а дори и по-лоша.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари