Хората със сини очи са далечни роднини

0
Така всички хора със сини очи по света могат да се похвалят с роднинска връзка с Брад Пит или пък с Никол Кидман
Така всички хора със сини очи по света могат да се похвалят с роднинска връзка с Брад Пит или пък с Никол Кидман

Според учени от университета в Копенхаген хората, които има сини очи споделят един общ прародител.

Така всички хора със сини очи по света могат да се похвалят с роднинска връзка с Брад Пит или пък с Никол Кидман. На практика генът на синеоките хора е тръгнал от една и съща мутация, възникнала у един човек преди между 6 и 10 хиляди години, пише преди дни Independent, цитирайки публикация в Science Daily.

Генетичният анализ на учените от Факултета по клетъчна и молекулярна медицина на университетa в Копенхаген доказва, че изначално всички хора са имали кафяви очи. При един единствен човек обаче генът OCA2, който задава цвета на очите, косата и кожата като стимулира производството на меланин, се е изключил частично, което е вкарало мутацията за сини очи в човешкия геном.

Мутацията не е изключила напълно този ген, защото пълното му отсъствие причинява обезветяване на кожата и косата, известно като албинизъм. По-скоро става въпрос за повреда само в част от кода, която прави възможна промяната само на цвета на очите.

И докато разликата между хората с кафяви и със зелени очи не е заради разлика точно в този ген, а заради различната наситеност на меланин в ириса, която се определя и от много други гени, при всички синеоки хора има един и същ ключ на едно и също място в ДНК-то, който е изцяло наследствен.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари