Хора предлагат адвокатска помощ на Симона, за да върне бебето си

0
Стотици хора от цялата страна и чужбина искат да помогнат на 26-годишната жена
Стотици хора от цялата страна и чужбина искат да помогнат на 26-годишната жена Снимка: Монитор

Стотици хора от цялата страна и чужбина искат да помогнат на 26-годишната Симона Алекова от смолянското село Арда да върне бебето си, пише Монитор.

За целта стартира и онлайн подписка, която набира популярност. Роденият на 11 декември Александър бил отведен директно от болницата в приемно семейство само седмица след раждането си.

През тези няколко дни майката Симона не е имала никаква възможност да гушне бебето си и да го накърми преди да го отведат, твърди самата тя. Родила е със спешно секцио и лекарите са преценили, че бебето трябва да остане в кувьоз. В това време родилката се е възстановявала след операцията, но въпреки това е посещавала пеленачето си всеки ден в часовете за свиждания.

Симона дори е останала в болницата и след изписването си, за да има контакт с Александър. По думите й от раждането до момента е пипнала само един път първородния си син, след като лекарка й позволила да го докосне. След това бебето й било отнето, като „спешна мярка за закрила на новороденото” и настанено в приемно семейство.

Ще помогна със силен адвокат. Искам бебето до майка си. Как може такива хора?”, пише Наско Лазаров.

Да ти отнемат детето, докато е на няколко дни. Това е просто смърт. Не мога да понасям гаври с невинни и беззащитни. Ако има нужда пред социалните от някакъв документ, с който да се гарантира месечен доход, бих го разписала и поела отговорност да им пращам финансова помощ поне за следващите 2 години, докато си стъпят на краката тези жени”, пише и Ева, която живее в Атланта, САЩ.

Предложенията за финансова помощ и за адвокатска защита са многобройни.

Малкият Александър бил настанен в приемно семейство, след като на 17 декември в отдел „Закрила на детето” в Смолян постъпил устен сигнал от неонатолозите от МБАЛ „Братан Шукеров” за дете в риск. Повод за подаване на сигнала е, че медицинският персонал в отделението е установил, че при майката на детето се наблюдава интелектуален дефицит – отговаря мудно и неточно на задаваните въпроси.

Въпросът тук е дали може да полага грижи за детето”, обяснява пред Нова телевизия д-р Хризантема Георгиева, началник отделение в смолянската болница. Другият довод на социалните бил, че в дома на Симона и бабата Ана Хаджийска в село Речани „липсват елементарни жилищни условия за отглеждане на детето”.

Проверка на Монитор установи, че семейството на Симона разполага с три стаи в стара къща с вътрешно стълбище и тоалетен възел. За бебето е купено абсолютно всичко необходимо, включително кошче за спане, за повиване, столче за кола, дрехи, биберони и др. Хората разполагат с автоматична пералня и вече с чисто нов бойлер, който трябва да им бъде превозен от магазин в Смолян до тяхната къща. Социалните уточняват, че „спешната мярка за закрила” е временна.

Жени, които отишли в дома на Симона, я пробвали дали знае мерните единици и я накарали да налива вода в бебешко шишенце. Младата и неопитна майка се справила, разказва с възмущение бабата Ана.

Отдалечеността на населеното място от най-близката болница и ненавреме потърсена медицинска помощ, поради липса на превоз, също крие риск за новороденото. От извършеното проучване се установява, че отглеждането на детето на този етап в биологичното му семейство, крие съществени рискове за неговия живот и здраве”, са категорични социалните.

Според Симона и майка й Ана двете получили устна забрана да притесняват приемното семейство по Коледа и Нова година. Затова и те са изчаквали първите дни на януари, когато пък Симона се е разболяла от вирусна инфекция. „Ще отидем при социалните само с адвокат. Да, искаме да ни върнат Александър и обвиненията срещу нас, че не се интересуваме от бебето, не са верни”, казва бабата Ана.

Тя моли всички съпричастни със съдбата на внучето й хора засега да не изпращат вещи и да изчакат решението на социалните дали и кога Александър ще бъде върнат в семейната среда.

Публикуваме банковата сметка на Симона:

Симона Асенова Алекова
Юробанк България АД,
SWIFT:BPBIBGSF,
IBAN: BG93 BPBI ‎7927 1042 3012 01

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари