Хирурзи съобщиха за опасно усложнение след прекаран Ковид-19

0
Венозна и артериална тромбоза представляват риск сред прекаран Ковид-19
Венозна и артериална тромбоза представляват риск сред прекаран Ковид-19 Видео: NOVA

Венозна и артериарлна тромбоза може да застрашат преболедувалите

"Факт е, че колегите от хирургията направиха доста интересно съобщение за венозна и артериална тромбоза след COVID, което ще представлява интерес не само за България, но и за международната медицинска общественост, когато се коментират усложненията от COVID. Засега данните са от сравнително малко пациенти, но се надявам да има допълнителна информация от по-голяма група.", това каза в предаването "Пулс" по NOVA д-р Николай Колев, специалист по гастроентерология, УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

За усложненията и последствията от преболедуването на COVID лекарят заяви, че заболяването не удря толкова тежко гастро-интестиналната система, колкото белодробната или сърдечно-съдовата.

"Проблемите са свързани предимно с лекуването, понеже българите обичат да се самолекуват и ползват медикаменти, за които са прочели някъде. При масовото използване на антибиотици, честото им смесване за кратко време, може да развие псевдомембранозен колит, което е много тежко състояние. Тежка диария, придружена с кръв, много рязко влошаване на общото състояние", отбеляза специалистът.

Д-р Колев добави, че това състояние се среща сравнително рядко, единични случаи за години, но в последно време е масово и проблемът идва точно от безразборното приемане на медикаменти, антибиотици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари