Хирург отива на съд след смърт на пациентка

0
Хирург отива на съд след смърт на пациентка
Снимка: Личен архив

"Непрецизирано натискане със скалпел при безкръвна операция от апендицит е наранило коремната аорта на 32-годишната Галина Нигохосян-Николова и е причинило смъртта ." Това е записано в обвинителния акт срещу хирурга Виктор Попов от "Пирогов", който е подсъдим за убийство по непредпазливост, пише "Труд". Докторът беше изправен на подсъдимата скамейка в Софийския градски съд вчера.

При хирургичната интервенция (лапароскопия) Попов е проявил немарливост и е допуснал техническа грешка - натиснал повече от необходимото инструмента, наречен "троакар", твърди обвинението. Последвал масивен кръвоизлив, който довел до редица непоправими медицински усложнения.

Според прокуратурата, след като е сгрешил, д-р Попов е допуснал престъпно бездействие, тъй като е трябвало незабавно да направи нова операция по стандартния метод.

"Обвиняемият Попов е знаел правилата за операция при лапароскопска апендектомия и след като е наранил коремната аорта, е бил длъжен да предотврати последиците", се казва в обвинението.

Съдия Димитрина Ангелова вчера не даде ход на делото. Подсъдимият заяви, че не се е запознал с обвинителния акт и стана ясно, че не го е получил в срок - 7 дни преди насрочване на първото съдебно заседание.

Защитници на Попов са адвокат Ивайло Найденов и неговият съветник - бившият софийски градски прокурор Николай Кокинов.

Съпругата на Попов Симона Попова, която е прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП), е заявила, че ще брани мъжа си. Заради нея колегите - обвинителите от СГП, са си направили отвод. Вчера обаче в съдебната зала стана ясно, че тя се е отказала да защитава мъжа си. Въпреки това почернените близки на Галина изпитват съмнение, че д-р Попов ще бъде с наказан.

"Искаме справедливост! Това е убийство", разплака се майка пред журналисти. Починалата била снаха на бившия зам.-шеф на Върховния касационен съд и сегашен констутиционен съдия Гроздан Илиев.

В деня на смъртта - 29 февруари 2012 г., от "Пирогов" заявиха, че причина за инцидента е блокирала апаратура.

Малко след това лекари откриха тумор в мозъка на д-р Попов. Неотдавна той беше опериран в Германия.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари