Хиляди шведи си имплантираха микрочипове

1
Така отпада нуждата да носят със себе си купчина от идентификационни документи
Така отпада нуждата да носят със себе си купчина от идентификационни документи Снимка: AFP

Хиляди шведи си имплантират микрочипове, с които заменят своите документи за самоличност, електронни ключове и дори абонаментни карти за градския транспорт, предава „Бизнес Инсайдър‘, цитирайки „Франс Прес“, пише Мениджър.

28-годишната Улрика Келсинг  е една от повече от 3000 шведи, които в последните три години са си имплантирали микрочипове с големината на оризово зърно, освобождаващи ги от нуждата да носят със себе си купчина от идентификационни документи.

Келсинг използва своя микрочип като заместител на абонаментната си карта за фитнес и на пропуска за сградата, в която работи. Когато пристига на работното си място, Келсинг просто размахва ръка в близост да малка кутия на входа и набира код, които отваря вратите за офиса.

Миналата година шведските държавни железници SJ започнаха да сканират ръцете на пътници с биометрични чипове, които съдържат информация за техните резервации за пътуване.

Процедурата по имплантиране на чипа е подобна на тази при поставянето на пиърсинг, като първо се нанася дезинфектант на горната страна на китката в сектора между палеца и показалеца, след което чипът се инжектира със спринцовка. Келсинг каза пред Франс прес, че по време на процедурата е почувствала само леко щипане.

Въпреки това, шведският микробиолог Бен Либертън предупреждава, че имплантирането на подобни чипове крие риск от инфекции и негативни реакции на имунната система.

Шведите от дълго време са известни със своята склонност да споделят лесно личните си данни, като данъчните власти на страната разполагат с архив на заплатите на всички граждани, до които може да получи достъп всеки, който поиска.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари