Хиляди хора се стичат в Рупите да почетат Ванга

0
В събота от 11 часа ще започне панихидата за 20-годишнината от кончината на баба Ванга
В събота от 11 часа ще започне панихидата за 20-годишнината от кончината на баба Ванга

В събота от 11 часа ще започне панихидата за 20-годишнината от кончината на баба Ванга, съобщи управителят на манастирския комплекс “Рупите” Серафим Иванов, цитиран от МОНИТОР.

Заупокойната молитва ще отслужат свещеници от Петрич. В самия ден на помена, както всяка година се очакват хиляди хора, както българи, така и руснаци, украинци, гърци и от Македония. Сега е още рано и не се забелязва увеличение на посещаемостта на храма и гроба на пророчицата.

"Но това, че вече се опъвали палатки в комплекса са пълни глупости. Тъй като дните до 15 август са Богородични пости в събота на панихидата ще се раздават на дошлите да почетат баба Ванга постни пълнени чушки, боб и други постни храни". Серафим Иванов разказа още, че вътре в църквата "Св. Петка Българска" вече са поставени две нови икони, нарисувани от акад. Светлин Русев по заръка приживе на Ванга. На едната икона, "Моление за чашата" е изобразена молитвата на Исус Христос в Гетсиманската градина.

На другата икона е изографисан ангел господен, който съобщава благата вест на Дева Мария, че ще роди Божи син. Тя се нарича "Благовещение". Иконите са с размери 160/160 см и вече са поставени точно на местата, където баба Ванга е посочила на художника. Тези дни двама млади художници, ученици на Светлин Русев изографисват купола на църквата и се очаква до събота работата им да приключи.

“Имаме много заявки от руснаци за петък и събота, иначе запълняемостта на хотела ни е както винаги на приливи и отливи", разказа хотелиер от Мелник. По традиция хотелите в Мелник и Сандански се пълнят ден преди панихидата на Рупите, както и около храмовия празник 14 октомври, и рождения ден на баба Ванга, 3 октомври, допълни хотелиерът.

"Много туристи, които отиват, или се връщат от почивка в Гърция така си правят програмата, че в деня на помена да са на Рупите. Всяка година се появяват информации, че рязко са поскъпвали цените в хотелите и ресторантите. Няма такова нещо”, изрази накрая несъгласието си хотелиерът.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари