Хиляди се събраха на траурна церемония в Италия

0
Хиляди сънародници на Джулия Чекетин, убита от бившия си приятел, присъстваха на погребението й
Хиляди сънародници на Джулия Чекетин, убита от бившия си приятел, присъстваха на погребението й

Хиляди сънародници на Джулия Чекетин, убита от бившия си приятел, присъстваха на погребението й

Хиляди италианци се събраха в базиликата Санта Джустина в Падуа, за да се сбогуват с 22-годишната студентка по биоинжинерни изследвания Джулия Чекетин, убита на 11 ноември от бившия си приятел Филипо Турета, предадоха АНСА и Франс прес, цитирани от БТА.

Престъплението отново разпали дебатите в Италия за убийствата на жени от техни бивши или настоящи партньори и за насилието над жените като цяло.

На траурната церемония в базиликата присъстваха състуденти на Джулия, нейни преподаватели, политици и обикновени италианци.

Заупокойната церемония бе излъчвана пряко по италианските телевизии. Белият ковчег с тленните останки на Джулия Чекетин, покрит с рози, беше посрещнат пред базиликата от много младежи, носещи червени ленти, символ на борбата срещу насилието над жени. След като ковчегът беше внесен в храма, по време на траурната церемония бащата на Джулия - Джино Чекетин, произнесе затрогващо слово, в което той призова трагедията с дъщеря му да се превърне в двигател за промяна. "Животът на Джулия беше жестоко покосен, но нейната смърт може и трябва да бъде повратен момент, за да се сложи край на ужасяващия бич на насилието срещу жените", заяви Джино Чекетин.

На церемонията присъстваха областният управител на Венето Лука Дзая, където живееше и беше убита Джулия, и министърът на правосъдието Карло Нордио. Днес беше и ден на траур за областта Венето.

Убийството на Джулия Чекетин беше тема, заемала челно място в италианските медии дни наред и породила въпроси за причините за продължаващото насилие срещу жените в страната.

Турета отвлече момичето на 11 ноември след среща и после я уби, след което избяга от страната. Той беше заловен след няколко дни в Германия. Тялото на Джулия беше открито няколко дни след убийството ѝ, захвърлено в дере край езерото Барчис, в Северна Италия.

Турета бе екстрадиран в Италия от Германия и сега е в ареста в затвора във Верона. В края на миналата седмица той беше разпитан от следователи в продължение на 9 часа и призна вината си. В петък в продължение на 14 часа бе извършена и аутопсията на трупа на Джулия, която показа, че тя е умряла от загуба на кръв, причинена от многото намушквания с нож, нанесени ѝ от бившия ѝ приятел, някои от които доста дълбоки.

Според данни на министерството на вътрешните работи към 26 ноември Италия е регистрирала от началото на годината убийството на 107 жени, от които 88 са били убити от членове на техните семейства или от бивши или настоящи техни партньори.

След смъртта на Джулия италианският парламент прие закон за затягане на законодателството за борба срещу насилието, основано на пола, по-специално чрез засилване на мерките за превенция и за подготовка на професионалисти, които да се справят с този род ситуации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари