Хиляди излязоха на протест в Полша

0
Демонстрацията е срещу правителството на Доналд Туск
Демонстрацията е срещу правителството на Доналд Туск Снимка: АП / БТА

Демонстрацията е срещу правителството на Доналд Туск

Няколко хиляди поддръжници на консервативната опозиция излязоха на демонстрация в Полша срещу лявоцентристкото правителство на новия министър-председател Доналд Туск.

Преобладаващо по-възрастните привърженици на националистическата консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС) се събраха в днешния следобед пред сградата на парламента (Сейма бел. ред.) в столицата Варшава. Те развяваха полски знамена и плакати с надписи: "Това е Полша, а не страната на Туск", съобщава БНТ.

"Това не е полското правителство", заяви лидерът на ПиС Ярослав Качински заяви пред демонстрантите.

Доскоро управлявалата партия обвинява Туск, бивш председател на Европейския съвет, че действа от името на Германия.

Правителството на Туск внесе промени в управлението на телевизионния канал "Телевизия Полска" (ТВП), Полското държавно радио и полската новинарска агенция ПАП - всички те бяха под контрола на ПиС през осемте години управление.

Въпреки това арестът тази седмица на двама бивши министри от свалената от власт партия, които бяха осъдени на две години затвор по обвинения в корупция, измести фокуса на демонстрацията.

Задържането на бившия министър на вътрешните работи Мариуш Камински и неговия заместник Мачей Воншик доведе Полша до ръба на конституционна криза.

Двамата политици бяха арестувани във вторник и отведени в затвора, след като първоначално потърсиха при президента Анджей Дуда, съюзник на ПиС, в президентския дворец.

ПиС определя двамата като "политически затворници", а Камински обяви гладна стачка.

Малко преди началото на днешната демонстрация Дуда обяви, че ще започне процедура за помилването на двамата депутати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари