Хърватският парламент отхвърли решение за обучение на украински войници

0
Хърватският президент Зоран Миланович също отказа да даде съгласието си за участието на Хърватия в EUMAM
Хърватският президент Зоран Миланович също отказа да даде съгласието си за участието на Хърватия в EUMAM Снимка: Facebook

Хърватският президент Зоран Миланович също отказа да даде съгласието си за участието на Хърватия в EUMAM

След целодневно обсъждане хърватският парламент не прие решението на правителството за обучение на украински войници, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ, предаде БТА. За участието на Хърватия в мисията на ЕС за обучение на украински войници - EU Military Assistance Mission in support of Ukraine (EUMAM), днес хърватският парламент събра само 97 от нужните 101 гласа.

Хърватският президент Зоран Миланович, който е и главнокомандващ на въоръжените сили на Хърватия, отказа да даде съгласието си за участието на Хърватия в EUMAM, защото според него мисията не е съобразена с хърватската конституция и европейските договори. Правителството на Андрей Пленкович предложи в мисията да участват 80 членове на въоръжените сили на Република Хърватия и до 100 членове на украинските сили да могат да влязат в Хърватия.

Пленкович коментира вчера, че отговорността за решението дали страната да участва в обучението на украински войници не зависи от управляващото мнозинство, а от опозицията, а резултатът не е състезание за надмощие между премиера и президента на страната.

В началото на заседанието днес Пленкович призова опозицията да приеме решението за участие на Хърватия в EUMAM като избор между Украйна и режима на Путин, а не като момент за изразяване на позицията на депутатите спрямо правителството.

„Няма да има второ гласуване, защото съдържанието на тази мисия не излиза от рамките, които са предвидени за останалите страни в ЕС, нито от това, което генералният щаб на въоръжените сили на Република Хърватия, познавайки опита на Хърватия и способностите на нашата войска, предложи като експертиза, за да участва“, каза Пленкович в началото на заседанието днес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Хари
    Я, новоприетата шенгенка какви неправилни евроатлантически решения взема. Да се санкционира и извади от Шенген!
  • 5
    1
    сащ са сатанисти
    Аууу, ами евроатлантическите ценности?! Ами евроатлантическата солидарност?! Ехх, да му се невиди.... Значи трябва да обявим имената на българските национални предатели и военолюбци, водещи България към война: ристюфците, мирчефците, про100$$ к!р0, @сен ф@силеф, лорерците, атанасофците, стоян михалефци, антоанета цонефа, мартин димитрофците, дайнофците, илиян фасилефците, ге0рги б0р!с0ф ге0ргиеф (боец), любомир алам@нофци, емил с0к0лофци, димитър гърдефци, георги ганефци, армани сбърканяни, хаджигенофци, рошен офшорнелиеф, создормон прасе и банкянската тиква!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари