Хърватия приема законите за еврото през април 2022-ра

2
Това обяви вицепремиерът на страната
Това обяви вицепремиерът на страната

Хърватският вицепремиер и министър на финансите Здравко Марич каза, че е в процес на изготвяне на закона за въвеждане на еврото, чийто проект трябва да бъде публикуван в средата на януари, а приемането му се очаква през април следващата година, инфорсмира скопският вестник “Слободен печат“, цитиран от Агенция Фокус.

"С този закон ще е необходимо да се променят 46 закона и повече от 70 подзаконови акта преди въвеждането на еврото", каза Марич на конференция "Хърватия като част от еврозоната".

Правителството в Загреб определи 1 януари 2023 г. като дата, на която Хърватия трябва да бъде готова да се присъедини към еврозоната, а обявяването на официалното решение за влизането на Хърватия в еврозоната се очаква в средата на следващата година.

От този момент Хърватия на практика навлиза в тази финална фаза и трябва да ускорим темповете, защото имаме много работа“, каза Марич.

Той добави, че предстои сериозна корекция във финансовия сектор и че той има един общ знаменател - "информиране и защита на потребителите като неразделен принцип на целия процес".

Според Марич от август догодина законът за еврото ще регламентира задължението за двойно обявяване на цените, което е един от начините за облекчаване на инфлационния натиск.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари