Харалан Александров: ПП-ДБ е една засрамена коалиция, защото не иска да си признае, че е в "обятията" на ГЕРБ

1
Няма нужда да ни баламосват, че това не е коалиция – разбира се, че е коалиция, каза социалният антрополог
Няма нужда да ни баламосват, че това не е коалиция – разбира се, че е коалиция, каза социалният антрополог Снимка: Фокус

Няма нужда да ни баламосват, че това не е коалиция – разбира се, че е коалиция, каза социалният антрополог

Нежеланието да се сключи коалиционно споразумение е проблем за демокрацията. Това каза социалният антрополог Харалан Александров в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

По думите му българските граждани заслужават едно по-честно и почтено отношение от страна на политиците, които да приемат и признаят, че управляват под формата на коалиция. "Няма нужда да ни баламосват, че това не е коалиция – разбира се, че е коалиция. Просто ако обичат, да се съсредоточат върху задачите на управлението, а не върху това да подменят реалността с фантазии и удобни за тях дефиниции като "сглобка“, "некоалиция“ и прочие. Коалиционното управление дава перспектива и оформя полето, върху което ще се разгърне едно бъдещо управление, и спестява тази ужасна несигурност на постоянните договорки, надхитрения, странни срещи, разговори през медиите, изнудване, тарикатлъци и всички други номера, на които сме свидетели“, коментира той.

Основната заявка в идентичността, платформата и предизборната програма на коалиция "Продължаваме промяната“ - "Демократична България“ е, че ще се саморазправят с ГЕРБ, които са били обявени за "лошите“ и за "статукво“, припомни Александров. "Нищо такова не видяхме, напротив. И явно това е проблем за част от електората им. Затова те решиха да ни лъжат по този безотговорен и безпомощен начин, тъй като няма как да кажеш на черното "бяло“. Това е една засрамена коалиция, защото не иска да си признае, че е в "обятията“ на ГЕРБ“, заяви социалният антрополог.

Преговорите между партньорите в управлението са напрегнати. Затова е добре оценките на министрите да бъдат направени публично, смята Александров. "Те наистина не си вярват и не се харесват особено. Ако това не се случи, обществото ще направи собствена оценка, повлияна от медиите и от доста изострената обстановка, не само в България, но и в света. И е твърде вероятно тази оценка да бъде по-негативна дори от оценката, която правят партиите, които подкрепят съответното правителство“, допълни той.

В момента ГЕРБ и ДПС се опитват да стабилизират управлението на страната. Те имат голям управленски опит и устойчиво представителство. "ГЕРБ са в много трудна позиция, защото хем им пука за това, което се случва в България, за разлика от ПП, стремят се да стабилизират управлението, стремят се да им оправят грешките и всички безбройни провали, при положение че те реално упражняват властта, и се стремят да ги учат на политики и на управление. Много сложна задача. И ако се стигне до избори, това би било педагогическо упражнение повече, отколкото политическо“, коментира социалният антрополог.

Той изрази надежда, че здравият разум ще надделее и ротацията ще се случи. "Но тъй като съм експерт по психичен регрес и по патологиите в сферата на човешките отношения, въобще не бих се изненадал, ако нарцисизмът, самовлюбеното, арогантно и откъснато от реалността поведение в последния момент вземе връх и някой реши да се фръцне и развали толкова трудно градената коалиция. Това би било много тъжно, но е напълно допустимо, тъй като тези хора очевидно са движени от диви страсти повече, отколкото от разум“, допълни Александров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари