Хаос с поръчките и доставките на нови коли в Германия

0
Ситуацията с доставките на нови автомобили е като навсякъде по света – поръчаните коли се бавят, а това изнервя както търговците, така и клиентите
Ситуацията с доставките на нови автомобили е като навсякъде по света – поръчаните коли се бавят, а това изнервя както търговците, така и клиентите

Близо 15 000 поръчани автомобила не са доставени в срок на клиентите

Ситуацията с доставките на нови автомобили е като навсякъде по света – поръчаните коли се бавят, а това изнервя както търговците, така и клиентите, алармира Automedia.bg

 Проблемът обаче е на път да стане още по-голям, смята вицепрезидентът на асоциация на германския автомобилен транспорт (ZDK) Томас Пекрун.

„В момента автомобилните производители и вносителите прехвърлят проблемите си към дилъри и клиенти. Търговците непрекъснато се оплакват от увеличаване на броя на направените от тях поръчки, което доскоро се случваше предварително рядко – по правило, когато на някой модел му предстои смяна на поколения. Сега обаче това е всекидневие и е голям късмет, ако някой клиенти си поучи колата в конфигурацията, която е поръчал“, обясни Пекрун.

Проучване на асоциацията за януари показва, че 80% от общо 884 дилърства на различни марки съобщават за подобни случаи с доставките. Към момента над 14 600 вече поръчани нови автомобили все още не са пристигнали при собствениците си, въпреки че сроковете за доставка са изтекли отдавна.

„Това са големи числа. Обикновено подобни неща се случват рядко – може би 2-3 годишно в една автокъща. Сега при някои от тях закъсняват по 100 и повече коли. Нали можете да си представите какво мислят клиентите за този търговец? Човек остава с впечатление, че производителите и вносителите не правят нищо, за да подобрят ситуацията и просто прехвърлят проблема на дилърите и клиентите. Те, от своя страна, не могат да сторят нищо, но са много изтощени от дългото чакане“, казва Пекрун.

Той допълни, че честа практика напоследък е клиентите да не получават колата в конфигурацията, в която са я поръчали. В повечето случаи обаче производителят и вносителят не предлагат компенсация както за забавянето, така и за грешката. А това е напълно неприемлива ситуация за един цивилизован пазар, особено след като той претърпя пасивен срив през 2021 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари