Хакери крадат данни от прахосмукачки роботи

1
Оказва се, че една хакната прахосмукачка изобщо не е безобидна атака
Оказва се, че една хакната прахосмукачка изобщо не е безобидна атака Видео: БНТ

Хакерите стават все по-изобретателни.

Освен през компютърната мрежа, киберпрестъпленията им вече атакуват и други уреди, които използваме - като например прахосмукачка, която управляваме чрез телефона си. Оказва се, че една хакната прахосмукачка изобщо не е безобидна атака, защото през нея хакерът може да стигне и до мрежата ни в офиса, съобщи БНТ.

Пламен Тошев, управляващ директор на фирма за киберсигурност: Хладилници, прахосмукачки, перални, какво ли не, всичко на практика в нашите домове в момента, върви тенденция да става умно.

А собствениците - по-уязвими. Защото киберпрестъпниците могат да го хакнат. Какво толкова обаче може да извлече хакер от данните на прахосмукачка?

Пламен Тошев, управляващ директор на фирма за киберсигурност: То е така, но тя, бидейки част от мрежата, на практика е и една врата, една входна точка за всеки един по-добър хакер да пробие цялата мрежа.

Влизайки през прахосмукачката, по-опитният хакер може да влезе и в интернет мрежата на дома. Ако пък някой от семейството работи от вкъщи, хакерът може да стигне дори до офис мрежата.

Пламен Тошев, управляващ директор на фирма за киберсигурност: Може да сканира мрежата, може да види кои устройства, други, се намират в мрежата, къде има отворени места за комуникация и да се възползва от тях, така че да компрометира други устройства.

Тази верига може да бъде спряна лесно. Като слагаме сложни пароли на профилите си, с които управляваме умните устройства. И когато не използваме прахосмукачката си - просто да спрем връзката между нея и телефона.

Пламен Тошев, управляващ директор на фирма за киберсигурност: Просто да я изключите, когато това е необходимо.

И въпреки че правилата за защита са достатъчно лесни, все повече хора стават жертва на собствената си техника.

Пламен Тошев, управляващ директор на фирма за киберсигурност: Непрекъснато се наблюдава този ръст и той ще продължи, независимо от пандемията.

Което съвсем не означава да изоставим умните устройства. А просто да знаем как да действаме по-умно с тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари