Гюрай Хамдиев от Ветово е пехливан №1

13

"Тренирам по 8 часа на ден, за да спечеля", сподели десетократният шампион по народна борба

"Двуразови тренировки по 8 часа на ден и много лишения са причината да стигна дотук. Щастлив съм, че постигам целите си."

Това заяви с гордост пред "България Днес" десетократният шампион по народна борба Гюрай Хамдиев от русенското градче Ветово.

Борецът за поредна година с лекота спечели мъжкия двубой и бе обявен за баш пехливан. Шампионът имаше нелеката задача да се бори в най-тежката категория и да премери сили с едни от най-едрите мъже у нас. За успеха си Гюрай вдигна коч със стойността на купа, като получи и парична награда.

"Запалих се по борбата, когато бях на 9-годишна възраст. В училище имаше отбор и аз се включих заедно с моите приятели. Така, без изобщо да предполагам, станах наистина добър и започнах да печеля състезания", разказва бившият национал по свободна борба. По негови думи всеки месец в различните краища на страната се провеждат традиционните народни борби, в които Гюрай се стреми да участва.

Преди старта на надпреварите пехливаните се намазват обилно с лой или растително масло, най-често олио или зехтин. Облеклото им е оскъдно, като трябва да бъдат задължително голи над кръста и без обувки. Целта на състезателя е противникът да бъде туширан, като често това се оказва трудно, тъй като върху хлъзгавите тела е почти невъзможно да се приложи захват. По традиция победител в пехливанските борби е този, който успее да обърне противника си по гръб или да го вдигне във въздуха.

"Имам малък син, който се надявам един ден да тръгне по моите стъпки. Длъжен съм да го закарам в залата, а оттам той сам ще си прецени дали му харесва", заключи пред вестника Гюрай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    QRS
    Пак ли е вземал допинг ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари