Грипът настъпва с пълна сила

0
Лекарите: Мийте редовно ръцете си, проветрявайте помещенията, дезинфектирайте повърхностите
Лекарите: Мийте редовно ръцете си, проветрявайте помещенията, дезинфектирайте повърхностите

Лекарите: Мийте редовно ръцете си, проветрявайте помещенията, дезинфектирайте повърхностите

Болните в домашна среда е добре да са изолирани от близките или да носят маски, да не се срещат най-вече с възрастни и с бебета.

Грипът настъпва с пълна сила, а заедно с него атакува и COVID-19. Увеличение на заразените с коронавирусната инфекция и грипа отчита Националният център по заразни и паразитни болести.

Случаите на COVID, които настъпват заедно с грипа, за първата седмица на януари са над 1600. Това е увеличение с над 500 за предходната седмица. Пикът на грипната епидемия се очаква да бъде в края на януари и началото на февруари, прогнозират специалисти.

Ежедневно от началото на годината заразените с коронавирусната инфекция са между 135 и 335. Изключение прави 2 януари, който е след почивния за Нова година и масово хората не се тестват. Подобна е ситуацията и на 8 януари - понеделник, който обобщава данните от неделя, а тогава също хората рядко отиват до лабораториите.

В момента повече случаи на ковид се наблюдават в София, Перник, Габрово, Бургас и Варна, а на грип - в София-област, Русе, Силистра, Бургас и Варна.

Грипът засяга основно горните и долните дихателни пътища. В началото - висока температура, втрисане, тежко главоболие, суха кашлица и сухота в носа и след това секреция. COVID-19 дава не толкова остро начало, температура до 38 градуса, сериозно главоболие, болки зад очите и засяга целия организъм. Често има диария, безсъние, тревожност, депресия”, обяснява директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова, цитирана от 24 ЧАСА.

Ръст на пациентите с белодробни усложнения

след грип и COVID отчитат в болницата в Горна Оряховица. През декември и началото на януари белодробният сектор във II вътрешно отделение е запълнен около 90%. През последните две седмици броят на хоспитализираните е между 40 и 45 човека. Най-много са с диагноза пневмония, в отделението се лекуват и пациенти с дихателна недостатъчност, ХОББ и бронхиална астма, казват от болницата.

Лекарите припомнят, че за да се предпазим от грип и сезонни вирусни инфекции, трябва да спазваме основни хигиенни мерки - измиване на ръцете, проветряване на помещенията, дезинфекция на повърхностите и др. Болните в домашна среда е добре да са изолирани от близките или да носят маски. Да не контактуват най-вече с възрастни, както и с бебета. Добре е при масови мероприятия да си носим маска, за всеки случай. В случай че се разболеем, да не предприемаме самолечение, тъй като може да се стигне до влошаване на състоянието ни, предупреждават специалистите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари