Григор Димитров си уреди среща с Роджър Федерер

0
Гришо ще играе на четвъртфинал на US Open за пръв път в своята кариера
Гришо ще играе на четвъртфинал на US Open за пръв път в своята кариера Снимка: EPA / БГНЕС

Григор Димитров ще играе на четвъртфинал на US Open за пръв път в своята кариера, след като победи Алекс Де Минор.

Българинът се справи с 20-годишният представител на Австралия в три сета 7:5, 6:3, 6:4 и стигна втората седмица на надпреварата. След като дотук осминафиналът (2014 и 2016) беше най-добрият резултат на бившия №3 в света, от третия път той успя да прескочи тази фаза, пише Дневник.

Димитров си осигури среща с петкратния шампион в Ню Йорк Роджър Федерер на четвъртфиналите, който също безпроблемно преодоля първата седмица.

Двубоят на корт Grandstand продължи два часа и пет минути.

"Благодаря на всички, които споделиха този специален момент с мен. Радвам се много да се върна на това ниво, просто съм щастлив. Няма да имам много време да се радвам на първия ми четвъртфинал в Ню Йорк, защото трябва да мисля за следващия мач. Може би ще имам няколко часа, за да осмисля последната ми среща, но е важно да се подготвя", каза Димитров след срещата.

Българинът добави, че е доволен от факта, че най-накрая тежките тренировки започват да му се отплащат.

Димитров завърши срещата с пет аса, но и четири двойни грешки. Българинът спечели 79% от разиграните точки на своя първи сервис. Той беше стабилен на мрежата, като излезе общо 14 пъти и спечели 10 точки.

Бившият №3 се отчете с 37 непредизвикани грешки и 31 уинъра в срещата.

Достигането до четвъртфинал е първо за Димитров от януари насам, когато той игра на тази фаза в още първия си турнир през 2018 г. - Бризбейн. След това последва пропадане, но с трите си поредни победи в Ню Йорк балансът на българина през годината вече е положителен.

Австралиецът Де Минор показа, че няма да се даде лесно на Димитров още от самото начало, като българинът имаше проблеми във втория си сервис гейм. Той трябваше рано да спасява точка за пробив, но се справи.

След критичното начало на сета Димитров започна да играе все по-добре и показа уверенст. Бившият №3 взимаше лесно подаванията си, като нямаше толкова възможности в сервис геймовете на Де Минор.

Ключовият момент дойде при 6:5 в полза на Димитров. Тогава той поведе с 30:0 и му се отвори възможнст да пробие. Де Минор се пречупи и показа слабости, като трябваше да предаде първата част след 48 минути игра.

Това беше и първата възможност за пробив пред българина, като той показа отлична ефективност. Димитров беше много стабилен на сервис, като вкара 63% от първото си подаване.

Втората част се разви още по-добре за Димитров, след като българският тенисист взе ранно предимство. Той проби в четвъртия гейм, след което затвърди и поведе с 4:1. Единственият по-нервен момент беше, когато Де Минор поведе с 30:0 в седмия гейм, но Димитров реагира и успя да вземе подаването си.

След това българинът даде само точка при своя сервис гейм и поведе с 2:0 сета.

По-големият опит на Димитров си каза дума в решителния трети сет, когато българинът секна опитите на Де Минор за връщане в срещата. Димитров беше уверен в своите сервис геймове, а същевременно успяваше да постави под напрежение Де Минор. Той дори стигна до шанс за пробив в петия гейм, но младият австралиец се справи.

Последва добър гейм за Димитров и 3:3, след което бившият №3 проби. Той поведе с 30:0, след това се стигна до 40:15 и въпреки че Де Минор спаси две точки за пробив, при третия шанс Димитров се справи. До края на двубоя българинът не изпусна нещата от контрол, за да се класира напред.

В следващия кръг той ще срещне петкратния шампион в Ню Йорк Роджър Федерер. Швейцарецът не срещна никакви проблеми срещу Давид Гофен и победи с 6:2, 6:2, 6:0 само за час и 22 минути.

Маестрото стигна своя 56-и четвъртфинал в турнири от Шлема и 13-и в US Open.

Съперникът му Гофен имаше здравословни проблеми, но излезе на корта. Белгиецът обаче не показа добрата игра от предходните си мачове, като нямаше никакъв шанс да се противопостави на световния №3.

Дотук българинът и носителят на 20 титли от Шлема са се срещали седем пъти, а Димитров все още няма победа срещу Маестрото. Последният им сблъсък беше на финала в Ротердам през 2018 г., когато Федерер разби Димитров с 6:2, 6:2.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари