Грета Тунберг е номинирана за четвърти път за Нобелова награда за мир

0
Грета Тунберг беше фаворит на букмейкърите за спечелването на наградата през 2019 година
Грета Тунберг беше фаворит на букмейкърите за спечелването на наградата през 2019 година Снимка: БГНЕС

Грета Тунберг беше фаворит на букмейкърите за спечелването на наградата през 2019 година

19-годишната шведска активистка за опазване на околната среда Грета Тунберг и нейното движение "Петъци за бъдеще" са номинирани за четвърти път за Нобелова награда за мир. Кандидатурата е издигната от Рауанд Исмаил, член на норвежката Зелена партия в парламента, съобщи норвежката информационна агенция Telegraph, цитирана от БГНЕС.

"Благодарение на движението "Петъци за бъдещето" и Грета Тунберг стачките за климата обединиха млади хора от цял свят в тази борба, така че те са достойни носители на наградата за мир. Те променят света в реално време", коментира Исмаил.

Тунберг беше фаворит на букмейкърите за спечелването на наградата през 2019 година.

Според завещанието на Алфред Нобел наградата за мир се присъжда на "лицето, което е постигнало най-голям успех или е направило повече от другите за обединяването на народите и намаляването на числеността на действащите армии, както и за провеждането и привличането на вниманието към конгресите за мир". За разлика от други награди, учредени в съответствие с неговото завещание, тази награда не се връчва в Стокхолм, а в Осло. Нобел пише, че решението за наградата трябва да бъде взето от петчленен комитет, назначен от норвежкия парламент. По традиция членовете на комисията са предимно пенсионирани норвежки политици и бивши партийни лидери.

Формулировката на наградите е на повече от сто години и през последните години се тълкува доста широко, поради което решенията на комисията често са обект на критики. През последните години сред носителите на наградата са политици, правозащитници, политически активисти и хуманитарни организации с най-различни заслуги.

След това само членовете на комисията запазват правото си да номинират кандидати и могат да го използват по време на първото си заседание, което обикновено се провежда през февруари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    daskal
    Тя изглежда сякаш е преяла с насекоми. А видните личности на Европа трябва спешно да обсъдят и прекратят идиотизирането на Европейския съюз от хора с много съмнителни ценностни системи.
  • 4
    2
    робин худ
    И наградата изрод на годината печели тоя изрод номиниран от изродите който смятат че притежават света тик так
  • 12
    1
    Дамммм,
    Има нещо извратено-перверзно в това момиче. Също като у ръководителите на €врогейския съюз, да еба тяхната мама проста!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари