Грешка в ТЕЛК решение остави дете без месечна помощ

0
От май досега момчето е в постоянни кризи
От май досега момчето е в постоянни кризи Видео: bTV

Без да има промяна на състоянието му комисията вписва основното му заболяване като придружаващо

Родители на дете с автоимунно заболяване алармират, че то е лишено от месечна помощ заради сгрешено решение на ТЕЛК.

Синът на Петя Станчева е на 12 години. Диагностициран с рядко автоимунно заболяване. Синдромът на ПФАПА, които се изразява в чести кризи с опасно висока температура.

При нас достига до 40,8 градуса. Това нещо продължава на всеки 3-4 часа между 2 и 10 дни“, обясни Петя Станчева, майка на Михаил, предаде bTV.

През 2017 г. получава ТЕЛК с 84% степен на увреждане с чужда помощ. В документите е отчетено и второто му по-леко заболяване. От май досега момчето е в постоянни кризи.

Засега сме намерили някакви лекове, които допринасят затова да не е толкова тежко, но това не го спират, то си продължава“, каза 12-годишният Михаил.

Преди месец се явяват на преосвидетелстване. Въпреки че няма промяна в състоянието му, този път комисията вписва основното му заболяване като придружаващо. Така степента на увреждане пада на 20%. Така Михаил остава без полагащите му се средства и без безплатни прегледи. Родителите подават жалба до НЕЛК.

Това нещо ме обезвери много. Неговото състояние в момента е много влошено и се налага да правим нови изследвания", добави майката.

Екипът на bTV не успява да се свърже с комисията, издала ТЕЛК-а. От здравното министерство заявиха, че НЕЛК трябва да се произнесе до 3 месеца. А Петя и Михаил са категорични, че са готови да търсят правата си и в съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари