Градушка в Мартен

2
В Мартен десетина минути е валяла и градушка, съобщиха местни жители
В Мартен десетина минути е валяла и градушка, съобщиха местни жители Снимка: Архив

Най-много е дъжд е валял в Лом и Велико Търново, много щети из страната.

Бурята вчера в Русе е съборила дървета на различни адреси, за щастие се размина без пострадали хора и тежки поражения. На определени места е имало временно затруднение на движението, там са били пратени полицейски екипи до възстановяване на нормалния трафик.

В Мартен десетина минути е валяла и градушка, съобщиха местни жители. Те не можаха да обобщят за целия Мартен, но в техния квартал се разминало без големи щети по продукцията в дворовете, защото хората масово си били сложили защитни мрежи. Кабелната им телевизия обаче била възстановена чак тази сутрин.

В Русе пожарникарските екипи са били изпратени по сигнали за няколко инцидента на възлови улици. В 17,51 часа екип на Втора РСПБЗН-Русе е бил на ул. "Плиска", където е премахнал паднало дърво, пречещо на движението на превозните средства. В 17:53 часа автомобил и екип от Сектор СОД при РДПБЗН е насочен да отстрани дърво, също паднало и препречило движението по бул. "Цар Освободител". Екип на Втора РСПБЗН в 18:10 часа се е отзовал за такова произшествие и на ул. "Чипровци".

Малко по-късно между 18:30 и 19:15 часа, екип на сектор СОД е работил по премахване на паднало дърво и върху жп линията под хотел „Рига“. Последният сигнал, на който са се отзовали пожарникарите, е бил за ул. "Студентска", където до блок „Кирил и Методий“ отново е имало паднало дърво, казаха от полицията. Отстраняването му продължило от 19:30 до 20:25 часа.

Най-големи количества валежи до полунощ са отчетени в Лом и Велико Търново, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирани от "Дарик".

Там са регистрирани 1 л/кв.м. Близо 1 л/кв.м са отчетените количества валежи и в Казанлък, където обаче до полунощ валежът е спрял. Същевременно мощни бури и градушки удариха половин България. Насажденията в десетки населени места в северозападната и централната част на страната са унищожени, предаде Нова телевизия. На места ледените късове падаха в продължение на 10-15 минути. Пострадаха села в Плевенско, в които само преди седмица буря отнесе покриви и изкорени дървета. В свищовското село Морава улиците се превърнаха в реки, след като пороят отнесе асфалта. Спряно беше и движението по жп линията между Левски и Свищов. В района отново заседава кризисен щаб.

Леден дъжд с размерите на лешник падна в района на Монтана. В село Горна Вереница стихията унищожи продукцията на хората. Кадри на бедствието бяха публикувани в социалните мрежи.

Към момента обстановката с валежите е нормализирана. Почти над цялата страна е слънчево. Очаква се след обяд отново да се развива валежна обстановка.

От НИМХ прогнозираха, че валежите ще бъдат по-слаби от вчера.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари