Говори последният тежководолаз у нас

4
Мнозина отдават младоликостта му на дългия престой в солена вода
Мнозина отдават младоликостта му на дългия престой в солена вода Видео: NOVA

83-годишният гмуркач Кръстьо Стоев е с бистър ум, младолик и пълен с енергия.

Казва, че за красотата и за здравето роля има солената вода, в която е прекарал 46 години, работейки като водолаз. Каква е рецептата за здраве на бай Кръстьо?

За него морето е страст и извор на покой. Той е част от участвалите в подводното строителство на кейове в Бургас и Варна. "Започнах през 1964 г., служих на подводница. Оттам излязох лек водолаз. Шлемът тежи 10 кг, ризата - 8 кг, тежестите - 30 кг, всяка обувка тежи по 12 килограма. Общо към 80 кг", разкрива Кръстьо. По думите му 29 години е работил под водата като среден водолаз. 

Последните 20 години прекарва дните си във вадене на рапани, гмуркал се е на дълбочина 30 метра. "По дъното не се върви, пълзи се. Затова се казва водолаз. Морската вода има въздействие върху кръвообращението и сърдечния ритъм. Важно е правилното дишане с кислородна бутилка", уточнява той, предава NOVA. И допълва, че е важно и да се спазва режима на декомпресия.

Работил е както в наши води, така и в Червено море, на река Ефрат и Персийския залив. Мнозина отдават младоликостта му на дългия престой в солена вода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари