Готови ли са 4-годишните деца да понесат задълженията си в образователната система?

0
Идеята малчуганите да бъдат задължително в предучилищна група не се приема добре от родителите
Идеята малчуганите да бъдат задължително в предучилищна група не се приема добре от родителите Видео: TVN

4-годишните деца да бъдат задължително в предучилищна група.  

Това предвиждат промени в Стратегията за намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система. Корекциите бяха одобрени и от Министерски съвет.

На практика, четиригодишните българчета ще имат три години задължителна подготовка преди да тръгнат в първи клас, вместо две години, както е досега.

За да стане това обаче, трябва да се приеме промяна в Закона за предучилищното образование. Според планираните промени до края на 2020 година, 90 на сто от децата в тази възраст трябва да посещават детска градина. Тази идея обаче не е добре приета от родителите. Темата ще бъде дискутирана допълнително с тях, за да се постигне консенсус, коментираха образователни експерти. Според училищни директори идеята е добра, но има много неща, които да се обмислят преди тя да стане факт.

Имаме целенасочено взаимодействие на педагогическия персонал на детската градина и училището с децата, което винаги ще бъде добре. Те ще влизат много по-подготвени в първи клас, а това е много важно за децата от етническите малцинства“, каза Енчо Енчев – директор на ОУ „Ангел Кънчев“ – Русе, предава TVN.

Той изрази задоволство, че Министерството на образованието се е ангажирало с проблема за по-пълното обхващане на децата в системата.

По думите му трябва да се прецени внимателно дали децата на 4 години са готови да понесат задълженията си в образователната система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари