Горивата у нас продължават да поскъпват

4
С колко скочиха цените по бензиностанциите?
С колко скочиха цените по бензиностанциите? Снимка: БГНЕС / архив

Почти няма бензиностанция, където А-95 да струва под 3 левa за литър

Цените на горивата у нас продължават да нарастват, като средната стойност на масовия бензин А-95 в понеделник е 3,14 лева за литър, а на дизела - 3,28 лева за литър. Разликата между отделните бензиностанции варира около 50 ст., показват данните на специализирания портал Fuelo, предава Expert.bg.

Почти няма бензиностанция, където А-95 да струва под 3 лева. Дизелът пък достига 3,32-3,33 на колонките на големите вериги. Единствено на отделни места има леко поевтиняване на пропан-бутана.

Горивата поскъпват стабилно още от миналото лято и особено след началото на войната в Украйна, когато само за месец цената им скочи със средно 14%.

В един момент у нас дори се създаде паника, че ще има рязко вдигане на цените и недостиг на горива. Слухът, тръгнал от социалните мрежи, доведе до големи опашки от автомобили пред бензиностанциите в цялата страна, а хората пълнеха като невидели резервоарите на колите си.

Цените на бензина и дизела са скочили съответно с 23,5% и 25,2% или около 60-66 стотинки за литър през последните 3 месеца, белязани от руската военна офанзива. По-поносимо е поскъпването при газа за автомобили - 20 стотинки или 14,3 на сто, показват данните на Fuelo.

При настоящите цени пълненето на стандартен резервоар от 55 литра с бензин ще ни струва 172,70 лева, а с дизел - 180,40 лева. За сравнение точно преди година - на 23 май 2021 г., за да заредите изцяло автомобила, са били необходими 115-116 лв. Тоест пълненето на резервоара с дизел вече ни струва с близо 56% по-скъпо, а с бензин - с 49%.

Обещаното от държавата облекчение от 25 стотинки на литър покрива едва по-малко от половината от шоковото поскъпване на горивата за последните 12 месеца.

Миналата година се плашехме от покачване на цените до 3 лева на литър, но заради войната и последвалата висока инфлация бензинът и дизелът безвъзвратно минаха тази психологическа граница. Сега се молим горивата да не скочат до 4 лева на литър, което е почти сигурно при евентуалното ембарго от страна на ЕС върху вноса на руски нефт. Такава тежка санкция ще вдигне цените на петрола на международните пазари и ще оскъпи значително горивата у нас. При подобен сценарий страната ни очаква да получи изключение от ембаргото.

Петролът малко поскъпва, газът леко поевтинява

Цената на суровия петрол от сорта Брент също бележи нов ръст на международни пазар, като към 11.30 часа българско време се търгува за 113,6 долара за барел, поскъпвайки с 0,8%. Американският лек суров петрол пък се продава за 111,1 долара за барел.

През изминалата седмица петролът Брент отбеляза слаби изменения, тъй като от една страна, инвеститорите наблюдават очакваното възстановяване на търсенето в Китай след разхлабване на строгите COVID мерки, както и задаващата се забрана в ЕС за внос на руски петрол, които подкрепят поскъпването на черното злато. От друга страна, опасенията от глобално икономическо забавяне и дори рецесия на фона на растящата инфлация и покачващите се лихви ограничават повишаването на петролните цени.

Цената на природния газ в Европа бележи спад за първи път от месец насам с нива под 90 евро за мегаватчас – около и под 88 евро на фона на повишаващите се нива на запасите и продължаващите потоци от руски газ към Европа. Русия продължава да доставя на европейските си клиенти по 45 млн. кубика газ на ден през Украйна, изпраща сериозни количества и по газопровода "Северен поток 1" за Германия.

ЕС и евродепутатите се споразумяха за минималните нива на запълване на газохранилищата в Европа до ноември, за да гарантират, че ще разполагат с достатъчно синьо гориво за следващата зима.

По данни на Gas Infrastructure Europe нивата на съхранение на газ в газохранилищата на Европа са се увеличили с 25% през май и са близо до средните нива от 45% за предходните пет години. Определянето на минимални задължителни нива на запълване на европейските газохранилища е породено от несигурността за последващите руски доставки, тъй като инвеститорите очакват подробности за това как компаниите от ЕС могат да плащат за руския газ, без да нарушават санкциите към Москва.

Междувременно австрийската енергийна група OMV стана поредната голяма европейска компания, която отвори сметка в "Газпромбанк", за да плаща руски газ, предаде Reuters. Компанията е платила заявените количества в евро и не очаква проблеми при прехвърлянето на сумата в рубли. "Въвели сме съвместим със санкциите процес на плащане, който гарантира, че доставките могат да бъдат платени своевременно", уточни говорител на OMV и добави, че задълженията им за плащане са изпълнени с прехвърлянето на сумата в евро".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Този и онзи
    Какво ми говорите за Брент, като ние не ползваме него и грам ама грам не се влияем от Брент. Ние сме с Руски нефт и цените трябва да са доста ниски, но в държавата няма никъкъв контрол все пак, мафията си лапка и това е !
  • 3
    3
    Тапири
    И една статия не може да напишете селяци,по-прости сте или еднакво с кирчо простия,как варират с 50 стотинки като сами написахте бензина върви 3.15 3.20 и няма никъде под 3лв???
  • 7
    2
    Хикс
    Как няма да поскъпват като държавата в момента е на автопилот.
  • 4
    1
    Киро простото
    Киро простото айде оставка маймуно джендърска!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари