Горан Благоев: Абсолютен кич бе насоченото оръдие, което изпрати патриарха

0
Бяхме свидетели на държавно погребение, патриарх Неофит бе погребан като държавен глава
Бяхме свидетели на държавно погребение, патриарх Неофит бе погребан като държавен глава Видео: bTV

Бяхме свидетели на държавно погребение, патриарх Неофит бе погребан като държавен глава

Вчера се простихме с патриарх Неофит, третият ни патриарх в новата ни история. След като той си отиде, сега пред Българската православна църква седят серия от съдбовни избори - в буквалния и преносния смисъл.

В деня, я който България си каза последно сбогом с Дядо Неофит, имаше много символи. Един обаче, направили най-силно впечатление на хората от вчерашното погребение, беше фактът, че военна машина тегли останките на починалия български патриарх.

Насочено оръдие изпрати патриарха, което е абсолютно кич и липса на какъвто и да било вкус. Цялото това съучастие на държавно-военна церемония в изпращането на един църковен глава, говори, че бяхме свидетели на държавно погребение“, смята журналистът и историк Горан Благоев, предаде bTV.

Според него Неофит е изпратен като държавен глава.

Още повече тези постоянни паралели с погребението на Борис III, който е държавен глава със своята определена роля в историята, бяха неуместни. Патриарх Неофит светителства 11 години и тепърва ще оценяваме неговото място в историята на Българската православна църква.“, каза той и добави, че има и други неща, които го притесняват

Дали този протокол и това демонстрирано държавно-военно участие в погребението на патриарха не е начало на едно одържавяване на църквата, което всъщност започна точно при патриарха. Спомняте си правителството прие решение за системно ежегодно финансиране на православната църква и на мюфтийството“, каза Благоев.

Проф. Момчил Методиев, който е главен-редактор на „Християнство и култура“, каза , че в момента изследвам периода на Българското православна църква между двете Световни войни.

Там отново финансирането на църквата идва от държавата с някакви правила, разбира се, което не пречи на митрополията през този период на няколко пъти да се противопоставят на държавата и на държавни решения и да взима съвсем независими решения. Законът, който беше приет за финансиране, основно на заплатите на свещениците, крие някаква опасност, от друга страна това създава правила, защото преди това се финансираха определени епархии, определени митрополити и нямаше правила“, коментира той.

Всички събития около смъртта на патриарх Неофит, следете в онлайн репортажа ни:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    ,,,
    ХАЙДЕ,АМАН.ПАК НЕДОВОЛНИ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари