Google обяви, че Васил Левски се е самоубил

2
Търсачката скверни паметта на Апостола на два езика
Търсачката скверни паметта на Апостола на два езика

Търсачката скверни паметта на Апостола на два езика.

"Самоубийство" това посоча като причина за смъртта на Васил Левски най-големият уеб портал и търсачка Google.

Подобна трактовка за кончината на една от най-святите личности в българската история, за човекът, екзекутиран заради своята революционна дейност за освобождаването на България от турско владичество, е меко казано подигравателна, пише TrafficNews.

Аналите показват, че Васил Иванов Кунчев, известен още като Левски, Дяконът и Апостола, а и "Джингиби" /неуловимият от турски/, е бил толкова горд, организиран и непреклонен, че дори мисълта чужденците да прочитат "самоубийство" като причина за смъртта му е оскверняване на паметта му.

За убийството на бележития български идеолог и организатор на българската национална революция Христо Ботев пише траурния химн на България - "Обесването на Васил Левски". Апостолът на свободата увисва на черното бесило край София след предателство на свои, а смъртната му присъда след съмнителния процес е потвърдена лично от султана.

Google обаче очевидно не хае за подобни "подробности". Информацията вероятно е дошла от злонамерени потребители, но в екипът на концерна работят толкова служители, а и е вложен изкуствен интелект, като в крайна сметка подобни "грешки" би трябвало да са изключени.

От друга страна информационният портал "Уикипедия" знае истинските паричини за смъртта на Левски. Дяконът е обеден на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. В последните си мигове той се изповядва пред архиерейския наместник на София отец Тодор Митов: "Каквото съм правил, в полза народу е", като помолил прошка от отеца и от Бога, а в молитвите си да бъде споменаван като йеродякон Игнатий.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари