Голяма гавра! Фирма-фантом обрече служители на безпаричие

1
Служителите и да искат да напуснат няма на кого да връчат молбите си, защото фирмата се оказва без деловодство, счетоводство и директори
Служителите и да искат да напуснат няма на кого да връчат молбите си, защото фирмата се оказва без деловодство, счетоводство и директори Видео: БНТ Русе

Напрежение сред служителите в смесената компания между „БДЖ – Пътнически превози” „Тип Топ куриер”- АД и „Парселс Деливери”- АД. От месец работниците, които отговарят за колетните пратки на гарите в страната, не получават заплати, нямат осигуровки и не могат да се свържат с двамата изпълнителни директори, за да разберат дали изобщо да идват на работа. За трудово правния парадокс сигнализира дългогодишен служител в железниците от Русе.

Целият си трудов стаж Иванушка Стоянова е изкарала в държавната железница. Разпределя колетите от Русе за цялата страна. От три години обаче службата затъва и сметките на работодателя са блокирани. 59-годишната жена и останалите й колеги взимат заплата, само ако имат достатъчно събрани пари от пратките.

Иванушка Стоянова: „В момента ние не можем да си съберем заплатите за месец февруари.”

От месец обаче положението става още по-сериозно. Служителите, които са над сто в цялата страна, не могат да открият работодателите си. Стига се дори до абсурда, че и да искат да напуснат няма на кого да връчат молбите си, защото фирмата се оказва без деловодство, счетоводство и директори.

„Нито БДЖ иска да ми вземе молбата за напускане , нито фирмата. Казват няма такава фирма. Изпълнителните директори са напуснали и сега няма как да се съберял Съвета на директорите и да напуснем като бели хора и да отидем на борсата. Голяма гавра, ние сме в много унизително положение. Колежката ми от кръст иде онзи ден изкривена. Вика: ако взема болничен , то няма нито кой да го приеме, нито кой да го изчисли.”

Преди дни управителят на БДЖ – Пътнически превози изпраща телеграма до колетната служба в Русе, че се прекратява превоза на пратки от първи май . За съдбата на работниците нищо не се споменава.

Деян Дончев : „Седим тука без пари, графикът си върви и сме задължени всеки ден да сме на работа и да харчим пари. Готова разработена фирма те я фалираха.”

Потърсихме за коментар фирмите от компанията. Служител на „Тип Топ куриер” обясни по телефона, че вече нямат нищо общо с фирма „Парселс Деливери” , която от месец е заличена от търговския регистър.

Официалното становище по казуса получихме само от БДЖ, която е собственик на 49 % от акциите на компанията. Фирма Тип-Топ Куриер преди месец е продала своите 51 % на друга фирма, с която дори БДЖ няма контакт. От железницата настояват Парселс Деливери да бъде обявена в несъстоятелност и да се назначи синдик, но съдът е отказал. Така на практика компанията продължава да е с неизяснен статут, а служителите в невeдение за съдбата си.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари