Голяма част от кораловите рифове са застрашени от изчезване

0
Еколози използват специфична технология, за да помогнат за възстановяването им
Еколози използват специфична технология, за да помогнат за възстановяването им Видео: NOVA

Еколози използват специфична технология, за да помогнат за възстановяването им

Поради затоплящите се океански води голяма част от кораловите рифове са застрашени от изчезване. Еколози използват специфична технология, за да помогнат за възстановяването им. Компания направи 3D отпечатани рифови плочки, които могат да бъдат вградени в стратегически зони на океанското дъно, като така ще се помогне за развитието на нови корали.

Поставяме ги с водолази на дъното на океана и след това слагаме коралови фрагменти отгоре. Един водолаз може да разположи до 40 кв.м за един ден сам”, обясни Дениз Текерек, основател на Компанията за природни технологии ArchiReef, предаде NOVA.

Три години след разполагането на първите коралови фрагменти, 95% от тях са оцелели. Според някои учени през последните 30 години светът е изгубил половината си корали поради изменението на климата.

Ако коралите умрат това ще се отрази катастрофално върху живота в и извън океана. В Централна Америка слагат корали от дивата природа в изкуствено създадени подводни зони.

Ние също така разпространяваме нашите корали на много повече места с неща като температурни сензори и наблюдение, само, за да сме сигурни, че събираме възможно най-много информация за това, къде да ги поставим в бъдеще”, разказа Йоана Клейпас, научен работник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари