Големите ученици остават вкъщи до 12 януари

0
Децата задължително ще носят маски в клас
Децата задължително ще носят маски в клас

Ако заболяемостта от коронавирус намалее, учениците от 5 до 12 клас, може да се върнат в училище, но само за част от дейностите като изпити и практики

Това заяви пред бТВ просветният министър Красимир Вълчев. Те със сигурност ще останат вкъщи до 12 януари. След това ще се взима решение съобразно обстановката. По план малките ученици до 4 клас трябва да започна присъствено обучение на 4 януари. За големите бе планирано да учат онлайн до 31 януари, но е възможно този срок да не бъде спазен.

Децата от 5 до 12 клас задължително ще носят маски в клас, каза още Вълчев. За по-малките това решение ще бъде оставено на директорите по места.

Според Вълчев матурите за 10 клас могат да се проведат онлайн. Министърът посочи, че миналата година външното оценяване не е отпаднало заради електронното обучение.

"Надяваме се, че през пролетта ситуацията ще бъде по-добра заради ваксините", каза министърът и обясни, че засега не се планира отпадане на изпитите.

Около 18 хил. ученици или около 3% не са обхванати от електронното обучение заради липса на устройства. Според Вълчев МОН продължава с доставките на техника, като до момента са осигурени 32 хил. бройки.

До момента 66 учители са починали след заразяване с коронавирус. Според Вълчев около 20% от педагогическия персонал са изявили желание да се ваксинират. Малко под 15% са против. Останалите твърдят, че ще изчакат.

Електронното обучение не е пълноценна форма на обучение, каза още Вълчев. Според него не е било грешка, че учебната година е започнала присъствено.

"Не можем да твърдим, че училищата са основният фактор за разпространението на заразата, имаме достатъчно изследвания, публикувани в реномирани издания, които показват, че училищата допринасят, но като цяло децата не са тази среда, която допринася повече от друга за разпространението", каза министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари