Гнила ябълка, фрапантен бизнес и нежно наричаният от премиера "Шиши". Най-доброто от 2020

0
Историята, която беше сред най-четените през 2020 г., дава един пример за това как би могъл някой "да ти вземе бизнеса"
Историята, която беше сред най-четените през 2020 г., дава един пример за това как би могъл някой "да ти вземе бизнеса" Снимка: Teodora Barzakova (RFE/RL)

През 2020 г. най-много читатели е имала една история, която истински се разви чак през декември. Става дума за съдбата на бТВ. Този текст беше написан преди да знаем дали телевизията ще има нов собственик и какви решения ще вземе той, уточнява Свободна Европа. Просто видяхме едни числа за това кои телевизии са най-гледани, сравнихме ги с други, и решихме, че зад това сравнение се крие нещо

Беше едва януари, а годината вече обещаваше да е бурна. Буквално за дни беше сринат един многомилионен бизнес - този на Васил Божков. Той беше смятан за недосегаем, определян като олигарх или направо като гангстер, подпомаган от всяко правителство в последните 30 години. Как беше оцелял толкова време е описано тук:

Първото, което Божков загуби, беше хазартният бизнес, от който получаваше стотици милиони годишно. Ето как стана това.

В индустрията на рисковите инвестиции има понятие unfair advantage. Това е уникално качество или характеристика, което конкурентите нямат. Точно с такова предимство преди 7 години беше стартирал търговският проект Lafka - с парите на КТБ и с влиянието на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Lafka задълбочаваше кризата на медийния пазар, защото продаваше едни издания за сметка на други. Имаше оборот от над един милиард лева.

Но в началото на годината Lafka изчезна от хоризонта.

Какво да правим с децата в риск? Този въпрос беше сред водещите в началото на годината. Темата стана жертва на конспиративни теории за "отнемане на деца", докато държавата се опитваше да им осигури защита. Тук е разказано за едно от тези деца. То ежедневно се е борило за живота си, а сега се бори за психичното си здраве.

През пролетта беше обявена пандемия от новия коронавирус и медиите по цял свят бяха потопени в указания да си мият редовно ръцете, да носят маски и да спазват дистанция. Хората в Перник не можаха да последват всички съвети, защото останаха без вода. А когато я имаха, тя не беше топла. Да, това стана точно в началото на епидемията от COVID-19.

Първата вълна на пандемията не се усети много в България. Това, което се усети, бяха реакциите на властите на заплахата от COVID-19. Една от тях привлече по-силно вниманието ви - историята на лекари, които предупреждаваха, че в болниците липсва адекватна организация в отговор на новия коронавирус. Вместо здравните власти да ги чуят, прокуратурата започна да ги разследва за всяване на паника.

Имаше и друго - покрай затварянето се появиха нови заповеди, наредби и закони. Част от тях звучаха обяснимо, но други породиха опасения за отнемане на човешки права. Един от тези нормативни актове даде на МВР безсрочно право за достъп до трафичните данни, което месеци по-късно беше обявено за противоконституционно.

Това е една от най-четените статии през годината.

Един колега събираше примери за това колко нелепо може да изглежда човек, ако реши да се прави на нещо, което не е. Сигурно и той като вас е прочел тази история, в която депутатите решиха да постъпят благородно, като си дарят заплатите за борбата с COVID-19. Но в действителност продължиха да ги получават, принуждавайки други да се откажат от прихода си. Заплетено ли е? Ето тук е обяснено нагледно.

През пролетта главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев и целият директорски борд бяха внезапно освободени по решение на премиера Бойко Борисов. Покрай тези уволнения ни заинтригува въпросът как този директор е стигнал до най-скъпоплатения пост в държавата.

През юли лидерът на "Да, България" Христо Иванов реши нагледно да демонстрира, че ДПС притежава скрита власт над държавните институции. Той засне опита си да стигне с лодка до държавен плаж, откъдето гардове на Националната служба за охрана (НСО) го избутаха обратно в морето. Причината: те охраняват резиденция на ДПС, разположена наблизо. Сблъсъкът стана една от причините хората да излязат на улиците с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

Помните ли кой говореше за "гнили ябълки" и какво имаше предвид? Авторът на този израз беше посланик на Франция в България и през 2016 г. беше казал, че има "гнили ябълки в съдебната система".

Спомнихме си тези думи през юли 2020 г. Тогава една важна прокурорска проверка навлезе в същинската си част. Наскоро бяха излезли аудио записи, в които глас, подобен на този на Бойко Борисов, изрича злепоставящи премиера думи, а се появиха и снимки от спалнята му. На кого обаче беше поверена проверката по случая?

"Взеха му бизнеса". Колко пъти сте чували това изречение? Историята, която беше сред най-четените през 2020 г., дава един пример за това как би могъл някой "да ти вземе бизнеса". Разследването се прочу под името "Осемте джуджета".

Един хотел до Созопол се строи пред очите на всички, а властите го наричат подпорна стена. Кадри от дрон показват груб строеж на жилищни помещения, а в отговор се чува: това не е хотел. След много шум строителят си призна какво строи. Цялата история се оказа подготвяна 15 години.

В съседство е още по-интересно - вече не става дума за хотел на 10 метра от морето, а за цял квартал. Този път разказваме за предстоящи строежи в Синеморец.

И докато хората протестират срещу тези планове за строежи, се оказва, че е подготвено нещо още по-амбициозно, този път в местността Аркутино. Там е планиран цял град, разположен на терен от над 311 декара. Част от сградите ще бъдат високи 15 метра - два пъти повече от регламентираното по закон.

Къде са прокурорските разследвания? До този въпрос се сведе изслушване в Европейския парламент с участието на представители на българските власти. Това стана в края на август. Срещата беше закрита, но информацията все пак си проправи път до медиите.

Хомофобията не е просто отричане на еднополовата любов, щом може да стигне до заплахи за убийство, както стана в Пловдив. Евродепутатите отбелязаха, че българските власти подценяват тези нагласи сред населението.

И отново за "отнемането на бизнес". Този път той е за производство и преработка на акумулатори, извършвано от групата "Монбат". Тя принадлежи на братята Атанас и Пламен Бобокови. Един от тях твърди, че "Шиши" ги е "поръчал". С името Шиши премиерът беше означил депутата от ДПС Делян Пеевски. А "поръчал" сигурно и без това знаете какво значи.

"ЦУМ-гейт" приключи след 3 години чакане нещо да се случи. Не се случи. Историята за това дали наистина главен прокурор е притискал издател на вестник остана неразплетена, защото проверката не установи нищо нередно. Мотивите за това решение обаче останаха тайна чак до края на 2020 г.

ВМРО е по-малкият партньор в управлението на ГЕРБ и "Обединени патриоти", но има сериозно присъствие в обществената телевизия. Не става дума за интервюта с представители на партията, а за едно невидимо присъствие и невидимо влияние над аудиторията.

Годината започна и завърши с една основна тема - какво става в някои от българските тецове? Ето един пример за горене на отпадъци в централа на Ковачки.

Съвсем скоро България ще трябва да преобърне представата си за енергетика, за да съкрати емисиите на парникови газове. Засега властите не дават знак, че се подготвят за това.

През септември учениците се завърнаха за първи път в клас от началото на пандемията от COVID-19. Сред тях има една група деца, за които родният български е като втори език. Как се борят родителите с това?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари