Глобиха руска фотографка, публикувала снимки със знаме в цветовете на дъгата

4
Ирина Мосина е обвинена в разпространение на "символиката на екстремистка организация"
Ирина Мосина е обвинена в разпространение на "символиката на екстремистка организация"

Ирина Мосина е обвинена в разпространение на "символиката на екстремистка организация"

Руски съд осъди на глоба руска фотографка за публикуване в интернет на снимки със знаме в цветовете на дъгата - символ, считан от руските власти за "екстремистки", съобщи днес неправителствената организация "Първи отдел", цитирана от Франс прес.

Тридесет и три годишната Ирина Мосина ще трябва да плати 1 500 рубли (около 15 евро) за разпространение на "символиката на екстремистка организация", пояснява "Първи отдел".

Сумата е малка, но глобата е показателна, тъй като илюстрира засилването на репресиите срещу представителите на ЛГБТ+ общността в Русия, отбелязва АФП, предаде БТА.

Процесът, който започна в началото на миналата седмица, е първото подобно дело, след като руският Върховен съд забрани "международното" ЛГБТ+ движение заради "екстремизъм" в края на 2023 г., като проправи по този начин пътя за съдебни преследвания.

Самото движение обаче не съществува юридически, тъй като в Русия няма организация с такова име.

Неправителствената организация "Първи отдел" окачестви като "несправедлива" присъдата на Ирина Мосина, като изтъкна, че тя е публикувала снимките, преди забраната на ЛГБТ+ движението да влезе в сила.

Според сдружението делото е започнало по инициатива на полицай от отдела за борба с екстремизма, който е забелязал снимки на фотографката, съдържащи знамето в цветовете на дъгата в профила ѝ в "Инстаграм".

В края на миналата седмица в руски съдилища бяха заведени други подобни дела, отбелязва АФП.

В Нижни Новгород, намиращ се на около 420 км източно от Москва, жена е била арестувана за това, че е носила обеци в цветовете на дъгата, съобщава "Първи отдел".

Във Волгоградска област, в Югозападна Русия, в четвъртък съд съобщи, че е наложил глоба от 1000 рубли (около 10 евро) на мъж за публикуване в социалните мрежи на знаме в цветовете на дъгата.

През 2013 г. в Русия бе приет закон, който забранява пропагандата на "нетрадиционни сексуални отношения" сред непълнолетни.

След като руските сили нахлуха в Украйна, забраната бе разширена и обхвана всички форми на пропаганда на ЛГБТ+ в медиите, интернет, книгите и филмите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    10
    Име
    Предполагам, че №4 е обиколил всички манастири и е редовен посетител в храмовете, след като е забелязал, че са пълни с педали и лесбийки.. Нали така №$4?!
  • -1
    9
    Полуръст Путин
    Аз съм неграмотен хомосексуален джендър и съм много афектиран от тази новина!
  • 1
    8
    хареса ми
    В клас влиза нов учител: - Казвам се Аврам Давидович и съм евроатлантик! А сега станете един по един и се представете като мен. - Казвам се Маша и съм евроатлантик - Казвам се Стьопа и съм евроатлантик - Казвам се Вова и съм комунист. - Вова, защо си комунист?! - Мама е комунист, татко е комунист, приятелите ми са комунисти и аз съм комунист. - Вова, а ако майка ти беше просттутка, баща ти наркоман, а приятелите ти гейове, какъв щеше да си тогава? - Тогава щях да съм евроатлантик.
  • 1
    7
    до 3
    Абе, третополовия, поне лъжи интелигентно, ама съм и аз, ти и интелигентност?!?
  • 8
    6
    ало,
    Педерастите, @бете се в която дупка си искате, но не си развявайте дреболиите пред хората! Баси, вие сте като въшките бе, все гледате на изпълзите на челото!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари