Глобиха МБАЛ "Сердика" заради ваксинирането на Гери Дончева

1
Глобяват две болници в София за неспазване на плана за ваксиниране
Глобяват две болници в София за неспазване на плана за ваксиниране

Глобяват две болници в София за неспазване на плана за ваксиниране

Две лечебни заведения в София ще бъдат глобени за неспазване на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

След проверка на Столичната регионална здравна инспекция са съставени актове за установяване на административно нарушение на управителите на Многопрофилна болница за активно лечение "Сердика" ЕООД и Специализирана болница за активно лечение "Свети Лазар" ООД. Според разпоредбите имунизационната кампания трябва да започне приоритетно, като обхваща лица от целевите групи, определени с фази едно - пет на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

Болниците ще бъдат глобени с имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв.

Около болница "Сердика" се вдигна шум заради PR-мениджъра Гери Дончева, която публикува в социалните мрежи снимки, на които се ваксинира. Това породи дискусии и напрежение относно плана за ваксинация.

Според националния план за ваксиниране в първата фаза следва да се имунизира медицинският персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник фармацевти и друг помощен персонал.

Втората фаза включва потребители и персонал на социални институции, учители и персонала на ферми за отглеждане на норки.

Третата е обърната към служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности, 4-тата - възрастни хора на и над 65-годишна възрасти и лица с придружаващи хронични заболявания и 5-тата - уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари