Глобиха фирма със 100 000 лева заради смърт на жена, която паднала в ремонтен изкоп

2
Потърпевшата си счупила прешлен на шията и по-късно починала в болница
Потърпевшата си счупила прешлен на шията и по-късно починала в болница

100 хил. лв. обезщетение трябва да плати фирма, която не обезопасила изкоп за ремонт на топлопреносната мрежа в София и 72-годишна жена загинала, след като паднала в него.

Това е решил Софийският градски съд в края на 2020 г., видя "Сега" в регистрите.

Двете дъщери на жертвата завеждат делото срещу "Топлофикация - София", срещу фирмата - ЕАД, на която монополистът е възложил ремонта с обществена поръчка, както и срещу едноличният търговец, подизпълнител на обекта. (Интересна подробност е, че спечелилият поръчката, не е имал право да наема подизпълнители.)

Наследниците претендират за общо 300 хил. лв. В крайна сметка обаче съдия Божана Желязкова приема, че отговорността е на подизпълнителя. Неговият управител, както и двамата работници, направили изкопа, през 2017 г. са осъдени по наказателното дело за причиняването на смъртта - първият на 8 месеца условно, а другите двама - на пробация.

Съдията обяснява, че оценява страданията на наследниците на по 100 хил. лв., но майка им носи половината вина за инцидента, тъй като е можела да мине от друго място, но без причина се е доближила към ръба на изкопа, за да погледне в него. Походката ѝ не била стабилна, тя залитнала и паднала. "Това неоправдано опасно поведение е поставило в опасност здравето и живота ѝ в еднаква степен" с необезопасяването на обекта, мотивира се съдът и намалява обезщетението на по 50 хил. лв. за всяка от дъщерите. 

Фаталният инцидент станал 24 юли 2012 г. в столичния жк "Люлин" 4, където течал ремонт на топлопреносната мрежа на "Топлофикация" и имало изкоп, дълъг 9 метра, дълбок 1,20 м и широк 0,80 м. Ровът не бил обезопасен с метални огради или сигнални ленти, а около него били сложени тротоарни бетонови плочи, извадени при изкопаването му.

След като жената паднала в него, била откарана в "Пирогов", където било установено, че със счупен шиен прешлен. Тя остава в болницата до ноември, когато умира заради травмата. Последните 3 месеца е в реанимацията. 

Експертизата по делото установява, че посредствената причина за смъртта на жената е многоорганна недостатъчност, развила се на базата на тежките възпалителни усложнения, настъпили от шийната травма, тъй като заради нея тя се е залежала, подложена е на много инвазивни процедури, продължителна изкуствена белодробна вентилация и операция на шията. Експертите обясняват още, че хроничните заболявания и наднорменото тегло на починалата са били неблагоприятни фактори за нейното възстановяване от шийната травма, която по принцип не застрашава живота.

Експертите са категорични, че лечението е било навременно и правилно и съдът се съгласява с тях. 

Осъдената фирма трябва да плати на ищците 3530 лв. за адвокат, а на съда 4200 лв. разноски и държавна такса. Тъй като искът им е уважен само частично, двете дъщери на загиналата дължат на фирмата 5400 за разноски и адвокат, и по 9000 лв. за адвокатски възнаграждения на "Топлофикация" и на дружеството, спечелило обществената поръчка за ремонта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари