Гларуси тормозят русенци

6
По-възрастните русенци споделят, че не помнят такива набези от гларуси да е имало в миналото
По-възрастните русенци споделят, че не помнят такива набези от гларуси да е имало в миналото

По-възрастните русенци споделят, че не помнят такива набези от гларуси да е имало в миналото

Гларуси тормозят русенци, особено в централната градска част. Птиците обитават покривните пространства на жилищните блокове, като непрекъснато изнервят техните обитатели.

Още от съвсем ранни зори, хищните птици започват да издават крещящи звуци, които събуждат семействата. Писъците на гларусите са с такива децибели, че дори и най-качествената дограма не може да ги спре.

Освен това този вид пернати крадат храна от балконите, което шокира хората. Изчезват им парчета пастърма, сушени наденици и суджуци. Което принуди русенци да крият месото в затворени пространства.

Най-неприятното последствие от местообитанието на гларусите си остават техните изпражнения. Освен, че са отвратителна гледка, ако останат повече  време върху повърхността на автомобил, могат да разядат покритието на  боята.

Наблюдава се още рязък спад на популацията на врабчета и гълъби в града, след нашествието на големите чайки. Природозащитници обясняват това с агресивната природа на гларусите.

По-възрастните русенци споделят, че не помнят такива набези от гларуси да е имало в миналото. Те твърдят, че птиците са се заселили по поречието на река Дунав в последните 20-на години.

Преди време община Русе използва уреди за прогонване на хищните птици, тъй като често жертви се оказват официални лица и делегации, гости на града. Никак не бе приятна гледката на замърсените общински площи пред сградата. Явно звуковите уреди действат, защото се вижда с просто око, че гларусите над общинската сграда са намалели.

Това означава, че ако искат да се спасят от крилатите нашественици, русенци ще трябва да поставят на покривите и терасите си звукови устройства, с които да прогонят досадните пернати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари